ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ιρανικά drones και πύραυλοι Κρουζ στο Ισραήλ - Ετοιμάζει απάντηση το Τελ Αβίβ

Μέση Ανατολή: Ιρανικά drones και πύραυλοι Κρουζ στο Ισραήλ - Ετοιμάζει απάντηση το Τελ Αβίβ

O Σιδερένιος Θόλος ένα από τα οπλικά συστήματα του Ισραήλ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Ohad Zwigenberg

:Το Ιράν έχει θέσει επί ποδός πολέμου την ισραηλινή πολεμική μηχανή, με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι να επιβεβαιώνει ότι η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ με δεκάδες drones. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα χτυπήματα προς το Ισραήλ φέρονται να γίνονται συντονισμένα από θέσεις σε Ιράν, Συρία, Ιράκ, Λίβανο και Υεμένη.

Ένα άλλο στοιχείο που περιπλέκει τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι τόσο και το Ισραήλ όσο και το Ιράν είναι πυρηνικές δυνάμεις με ό,τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή. Βέβαιο είναι ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Ρωσία.

Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

5:35 Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Δαμασκό και στη Βηρυτό, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση του Ιράν πως εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χώρας που γειτονεύει τόσο με τη Συρία όσο και με τον Λίβανο.

Στη συριακή πρωτεύουσα ακούστηκε σειρά εκρήξεων περί τη 01:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτές ως τώρα.

Στη λιβανική πρωτεύουσα ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις στους αιθέρες περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP. Άλλος δημοσιογράφος του πρακτορείου, στην Μπεκάα (ανατολικά), που γειτονεύει με τη Συρία, μετέδωσε επίσης πως άκουσε αρκετές εκρήξεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του πως ακούστηκαν εκρήξεις στη Δαμασκό, στη Χομς, στη Χάμα (κεντρικά), στη Ντεράα, νότια της πρωτεύουσας, καθώς και στα συριακά παράλια στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι εκρήξεις πιθανόν οφείλονταν στη «συριακή αντιαεροπορική άμυνα που ενεργοποιήθηκε εναντίον ισραηλινών drones και πυραύλων που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους».

5:25 Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς που προκλήθηκαν άμεσα από τα ιρανικά πλήγματα, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Ωστόσο, η υπηρεσία πρώτων βοηθειών «Κόκκινο Αστέρι του Δαβίδ» δήλωσε ότι κλήθηκε να περιθάλψει συνολικά 31 άτομα που υπέστησαν μικροτραυματισμούς κατά την πορεία τους προς τα καταφύγια και που υπέστησαν κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει β δήλωσε ότι μετέφερε στο νοσοκομείο ένα 7χρονο κορίτσι που είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι λόγω θραυσμάτων από πύραυλο αναχαίτισης που εκτοξεύτηκε για να αναχαιτίσει ιρανικό βλήμα.

5:15 Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε με τον «πιο έντονο τρόπο» τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

«Με αυτή την ανεύθυνη και αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν διακινδυνεύει μια περιφερειακή πυρκαγιά», δήλωσε ο Στέφεν Χέμπεστρεϊτ. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό του Ισραήλ. Θα συζητήσουμε τώρα τις περαιτέρω αντιδράσεις στενά με τους εταίρους και συμμάχους μας στην G7».

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» της στο Ισραήλ, λέγοντας σε ανάρτησή της στο Χ: «Το Ιράν και οι εντολοδόχοι του πρέπει να το σταματήσουν αυτό αμέσως».

Παρόλα αυτά, το Ιράν προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τον λαό και τα συμφέροντά του έναντι οποιασδήποτε απειλής.

5:10 Σύμφωνα με το NBC o Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει ιδιαιτέρως ανησυχία ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να βάλει πιο βαθιά σε μία ευρύτερη σύρραξη.

5:05 Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Βανέσα Φρέιζερ, η Τεχεράνη τόνισε ότι η επίθεσή της κατά του Ισραήλ αποτελεί νόμιμη και δικαιολογημένη πράξη αυτοάμυνας έναντι των ισραηλινών «επιθέσεων».

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ κατήγγειλε την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσει τη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

«Ως υπεύθυνο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι προσηλωμένη στους σκοπούς και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο και επαναλαμβάνει τη συνεπή θέση της ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή σύγκρουση στην περιοχή», αναφέρεται στην επιστολή.

Παρόλα αυτά, το Ιράν προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τον λαό και τα συμφέροντά του έναντι οποιασδήποτε απειλής.

5:00 Πληροφορίες θέλουν τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να ζήτησε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από οποιαδήποτε πιθανή απάντηση στο Ιράν

4:55 Ήχησαν οι σειρήνες στα υψίπεδα του Γκολάν - Πυρά και από τη Συρία.

4:45 Επιστρέφει εσπευσμένα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας από τις ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και δεν θα παραστεί στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

4:40 Λίγοι τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, όπου υπήρξαν μικρές ζημιές σε υποδομές, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Όπως ανέφερε η συντριπτική πλειονότητα των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν αναχαιτίστηκαν εκτός των συνόρων του Ισραήλ.

Τα μαχητικά της αεράμυνας αναχαίτισαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας το σύστημα «Arrow» και μαζί με τις χώρες στρατηγικούς εταίρους, τις περισσότερες εκτοξεύσεις πριν περάσουν το έδαφος της χώρας.

4:30 Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

4:20 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι «αποφασίζοντας μια τέτοια πρωτοφανή ενέργεια, το Ιράν έφτασε σε ένα νέο επίπεδο στις πράξεις αποσταθεροποίησης και κινδυνεύει με στρατιωτική κλιμάκωση».

Διαβεβαίωσε το Ισραήλ για τις δεσμεύσεις του Παρισιού για την ασφάλεια του Ισραήλ.

4:15 Η Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του στρατού λέει ότι οι Ισραηλινοί σε όλη την επικράτεια δεν χρειάζεται πλέον να μένουν κοντά σε προστατευόμενα δωμάτια, αλλά ότι οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των σχολικών εκδρομών παραμένουν σε ισχύ, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

4:10 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης όπως δήλωσε η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μάλτα.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε λίγο μετά από επίσημο αίτημα του απεσταλμένου του Ισραήλ στον ΟΗΕ για έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

4:05 Τα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου εξουσιοδότησαν τους Νετανιάχου, Γκαλάντ και Γκαντζ να λάβουν αποφάσεις για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

3:57 «Δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους από το Ιράν εντοπίστηκαν να πλησιάζουν το ισραηλινό έδαφος. Η Συστοιχία Εναέριας Άμυνας του IDF αναχαίτισε επιτυχώς τις περισσότερες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα εναέριας άμυνας Arrow, μαζί με τους στρατηγικούς συμμάχους του Ισραήλ, πριν οι εκτοξεύσεις περάσουν στο ισραηλινό έδαφος Εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης του στρατού στο νότιο Ισραήλ, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές.

Πολλές δεκάδες εχθρικά αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες πύραυλοι κρουζ, εντοπίστηκαν να πλησιάζουν στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν και αναχαιτίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της IAF επιχειρούν αυτή τη στιγμή για να αναχαιτίσουν όλες τις εναέριες απειλές που πλησιάζουν στο ισραηλινό έδαφος. Οι IDF αναπτύσσονται σε όλα τα μέτωπα, προετοιμασμένοι και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το ισραηλινό έδαφος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

3:47 Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Βασιλείου σχετικά με τις στρατιωτικές κλιμακώσεις στην περιοχή και τη σοβαρότητα των επιπτώσεών τους, ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου νωρίς την Κυριακή.

Το Βασίλειο κάλεσε όλα τα μέρη να ασκήσουν τα "μέγιστα επίπεδα" αυτοσυγκράτησης και να γλιτώσουν την περιοχή και τους ανθρώπους της από τους κινδύνους των πολέμων.

3:37 Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν στέλνει επιστολή στον Μαλτέζο ομόλογό του, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας από το κορυφαίο όργανο «να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταδικάσει απερίφραστα το Ιράν για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να ενεργήσει αμέσως για να χαρακτηρίσει το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση».

3:27 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και ζήτησε «άμεση παύση αυτών των εχθροπραξιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν έναν ακόμη πόλεμο».

3:11 Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι τόνισε ότι η ιρανική επίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη και ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναχαιτίζει δεκάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους έξω από το ισραηλινό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέει ότι το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 βλήματα στο Ισραήλ και τα περισσότερα καταρρίφθηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου

Το Ιράν εκτόξευσε επιπλέον 70 πυραύλους στο Ισραήλ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 150.

3:08 Το αεροδρόμιο Ραμόν του Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ φαίνεται ότι χτυπήθηκε από ιρανικό πλήγμα, όπως δείχνουν τα πλάνα.

«Η πιο σημαντική ισραηλινή αεροπορική βάση στη Νεγκέβ ήταν ο επιτυχής στόχος του πυραύλου Kheibar», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας ότι «οι εικόνες και τα δεδομένα δείχνουν ότι η βάση υπέστη βαριά πλήγματα».

2:59 Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να καταδικάσει το Ιράν για την επίθεση που πραγματοποίησε απόψε στο Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και έχει δείξει ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Πού είναι η φωνή σας; Πού είναι η καταδίκη σας; Ξυπνήστε!!!» Τουιτάρει ο Ερντάν.

2:51 Η ανακοίνωση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

«Μετά από περισσότερες από 10 ημέρες σιωπής και αμέλειας από τους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να καταδικάσει την επιθετικότητα και την εγκληματικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά την επίθεση στο προξενικό τμήμα της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό ως μέρος της η στόχευση του εδάφους της χώρας και το μαρτύριο 7 ατόμων από τους νομικούς συμβούλους της χώρας και η μη τιμωρία του εγκληματικού καθεστώτος σύμφωνα με την παράγραφο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Ως απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα και σε εφαρμογή προηγούμενων προειδοποιήσεων και για να διασφαλίσουμε την αξίωση κατά του Ιράν και για να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές του δυνατότητες πληροφοριών, πυραύλους και drones, το στρατιωτικό ίδρυμα επιτέθηκε σε στόχους του σιωνιστικού τρομοκρατικού στρατού στα κατεχόμενα και πέτυχε να τους χτυπήσει και να τους καταστρέψει.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών πολιτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Προειδοποίηση της αμερικανικής τρομοκρατικής κυβέρνησης ότι οποιαδήποτε υποστήριξη ή συμμετοχή σε βλάβη των συμφερόντων του Ιράν θα οδηγήσει σε αποφασιστική και ατυχή απάντηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Η Αμερική είναι επίσης υπεύθυνη για τις κακές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος, και αν δεν περιοριστεί αυτό το σύστημα δολοφονίας παιδιών στην περιοχή, πρέπει να φέρει τις συνέπειές του.
2. Υπογραμμίζοντας την πολιτική καλής γειτονίας με τους γείτονες και τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απειλή από το τρομοκρατικό κράτος της Αμερικής και τη σιωνιστική οντότητα από οποιαδήποτε χώρα θα ακολουθηθεί από αμοιβαία και ανάλογη απάντηση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. στην πηγή της απειλής.
Διαβεβαιώνουμε τον ηρωικό λαό του Ιράν ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλες ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα σταθούν μέχρι θανάτου για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και θα εξουδετερώσουν τις προσπάθειες των εχθρών να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια και την ειρήνη του λαού».

2:49 Η Αίγυπτος κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» για να γλιτώσει η περιοχή και ο λαός της από περαιτέρω παράγοντες αστάθειας και έντασης.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε: "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή:

«Η Αίγυπτος θεωρεί ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση που παρατηρείται σήμερα στην ιρανική και ισραηλινή αρένα δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα αυτού για το οποίο η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει.

Η Αίγυπτος τονίζει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προσπαθήσει να περιορίσει την κατάσταση, να σταματήσει την κλιμάκωση και να γλιτώσει η περιοχή από τον κίνδυνο να διολισθήσει σε μια επικίνδυνη στροφή αστάθειας και απειλής για τα συμφέροντα των λαών της».

2:44 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Μπάιντεν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ! Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει επιτραπεί να συμβεί - Αυτό δεν θα είχε συμβεί ΠΟΤΕ αν ήμουν πρόεδρος»! έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.

«Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!»

2:36 H ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απαντήσει στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε απόψε από το Ιράν «με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».

2:35 Τραυματισμός 10χρονης από θραύσματα μετά την αναχαίτιση ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την περιοχή.

Το αγόρι, από μια πόλη Βεδουίνων κοντά στο Αράντ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης.

2:33 Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ.

2:25 Δήλωση Μπάιντεν: Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής μου ασφάλειας για ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι «σιδερένια».

2:22: Πληροφορίες ότι χτυπήθηκε η αμερικανική βάση στο Ερμπίλ του Ιράκ.

2:15 Η Χεζμπολάχ αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε το αρχηγείο αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού στρατού στους «στρατώνες Κέιλα» στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και στο νοτιοανατολικό Λίβανο τις τελευταίες ώρες και υπάρχει κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

2:05 Το Ιράν παρακολουθεί την Ιορδανία για τυχόν κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αντιποίνων της Τεχεράνης, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει ο «επόμενος στόχος», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars την Κυριακή σύμφωνα με το Reuters.

2:02 Ιορδανικά αεροπλάνα αναχαίτισαν δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο περιφερειακές πηγές.

1:59 Η ισραηλινή αεράμυνα επί τω έργω

1:54 Εκατομμύρια Ισραηλινοί βρίσκονται τώρα σε καταφύγια και ασφαλή δωμάτια ως αποτέλεσμα της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.

1:49 Ήχησαν σειρήνες Ιερουσαλήμ και σε άλλα σημεία της χώρας. Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ.

1:44 Περισσότερα από 100 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το Ισραήλ

01:40 Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πριν από λίγο τους κατοίκους των περιοχών των υψιπέδων του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και της Εϊλάτ να είναι έτοιμοι να σπεύσουν στα καταφύγια αν χρειαστεί και να μην απομακρύνονται από αυτά.

Τα υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 και έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Στη Νεβατίμ βρίσκεται βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Στα προάστια της Ντιμόνα βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Η Εϊλάτ βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

01:27 Η στρατιωτική δράση του Ιράν, η οποία διεξήχθη με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη νόμιμη άμυνα, ήταν η απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό.

Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή.

Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του απατεώνα ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ!

01:24 Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αναφέρει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

01:18 Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ρεζά Αστιάνι προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε χώρα «ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της για επιθέσεις κατά του Ιράν από το Ισραήλ», αναφέρει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

01:15 Δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στον αέρα για να απαντήσουν σε ιρανική επίθεση.

01:10 Οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι σειρήνες ήχησαν στο κιμπούτς Σνιρ, στο βόρειο Ισραήλ», διευκρίνισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους, ταυτόχρονα με την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον της χώρας.

01:07 Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV

00:55 Οι αναμενόμενοι στόχοι είναι τα Υψίπεδα του Γκολάν, η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νεγκέβ σύμφωνα με τους New Υοrk Times.

00:52 Πανηγυρισμοί Παλαιστινίων για τα πρώτα χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους.

00:49 Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Ξεκίνησε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ. Υπάρχει πληροφορία από την Τεχεράνη και για υπερηχητικούς πυραύλους, μεγαλύτερης ταχύτητας.

00:47 Το πρώτο χτύπημα ιρανικού drone στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση τα πρώτα χτυπήματα από ιρανικά drones έγιναν στο Ύψωμα του Γκολάν στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στο Τελ Αβίβ με τους Ιρανούς να πανηγυρίζουν.

00:45 Πληθαίνει η ευρωπαϊκή εμπλοκή

Όλο και μεγαλύτερη γίνεται η ευρωπαϊκή στήριξη προς το Ισραήλ. Βρετανοί και Γάλλοι έχουν σηκώσει ήδη μαχητικά αεροσκάφη. Τα βρετανικά σηκώθηκαν από τη βάση της Κύπρου, ενώ στη μάχη έχει μπει και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph το πρώτο κύμα επίθεσης drones πετάει σε χαμηλό ύψος ώστε να μην εντοπίζεται.

00:40 Δύο οι «ζώνες άμυνας»

Αμερικανικά F-35 σηκώθηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο Συρίας και Ιράκ και καρέρριψαν ήδη κάποια από τα drones.

Αυτή είναι και η πρώτη ζώνη άμυνας, με την δεύτερη να είναι τα F-35 και F-16 του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της επικράτειας.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι στα ραντάρ τους έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 drones προς Ισραήλ, ενώ η εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 500 drones που θα χτυπήσουν.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντρεν Γουότσον, ανέφερε: «Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει πιθανόν πολλές ώρες και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ».

00:34 Ανακοίνωση της Τεχεράνης

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» «τιμωρία για τα ισραηλινά εγκλήματα»


Οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- ανακοίνωσαν απόψε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν, την βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

00:00 Γύρω στα μεσάνυχτα υπήρξε σύγκληση του Πολεμικού Συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. Παράλληλα, έφτασε η πληροφορία ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει και πυραύλους Κρουζ από το έδαφος του Ιράκ προς το Ισραήλ. Την είδηση για τους πυραύλους Κρουζ επιβεβαίωσαν και η κρατική ιρανική τηλεόραση και γερμανικά και ρωσικά ΜΜΕ.

WhatsApp-Image-2024-04-13-at-4.06.36-PM.jpeg

Σύγκληση του Πολεμικού Συμβουλίου στο Τελ Αβίβ

Υπουργείο Αμυνας Ισραήλ



00:15 Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να στηρίξουν στρατιωτικά το Ισράηλ απέναντι στην ιρανική επίθεση.

  • Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι εκτοξεύθηκαν drones και από τους Χούθι της Υεμένης, χωρίς να είναι ακριβής ο αριθμός.
  • Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει την εκτόξευση από «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών θέσεων. Νωρίτερα, αναχαιτίστηκαν δυο drones μιας κατεύθυνσης, φορτωμένα εκρηκτικά, που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
  • Στις 02:00 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει συμβούλιο με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τον Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και την Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ενεργοποιήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις σε
    Ισραήλ, Ιράκ και Συρία για το εάν θα ακολουθήσει εμπλοκή των ΗΠΑ σε επιθέσεις. Σε Ιράκ και Συρία οι ΗΠΑ διαθέτουν τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες. Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.
  • Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει άμεσα σε αυτό το κύμα των drones.

  • Από το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ γίνεται λόγος για επίθεση και με πυραύλους, χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπος, ωστόσο λένε πως πρόκειται για συστήματα αργής προώθησης & ταχύτητας.
  • Από το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, η τελευταία πληροφορία ήταν ότι τα ιρανικά drones μπορεί να φτάσουν στο Ισραήλ μεταξύ 02:00 και 04:00 τα ξημερώματα.
  • Και τρίτο κύμα drones ξεκίνησαν από το Ιράν με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αριθμό περίπου 50-75 ανά κύμα. Στις 00:00 τα ξημερώματα τα περισσότερα drones είχαν περάσει τον ουρανό του Ιράκ.
  • Ιράν, Λίβανος, Κατάρ έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.


Εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα

Ένας εμπειρογνώμονας που παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι 12, ο στρατηγός εν αποστρατεία 'Αμος Γιαλντίν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν έτοιμη να τα καταρρίψει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πυραύλους με κατεύθυνση στο Τελ Αβίβ.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ βάζοντας φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί περιμένουν ότι στο στόχαστρο των Ιρανών που έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους αλλά και των συμμάχων τους σε Ιράκ και Συρία είναι στρατιωτικοί στόχοι. Επίσης ο ισραηλινός εναέριος χώρος κλείνει σύμφωνα με το κανάλι 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το προεδρικό αεροσκάφος έχει απογειωθεί με άγνωστο προορισμό. Δεν είναι γνωστό ποιοι επιβαίνουν σε αυτό.

Αεροπλάνα κάνουν περιπολίες, τα αμυντικά συστήματα έχουν κινητοποιηθεί, ενώ σαν ένα ακόμη πρόσθετο μέτρο ασφαλείας τα σχολεία έκλεισαν και και δεν θα γίνονται εκδρομές και εκδηλώσεις ενόψει του Πάσχα.

Το Ισραήλ δεν είναι το μόνο όπου υπάρχει κινητοποίηση. Στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρέοδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον όπου συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, ενώ σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκονται και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ.

Επίσης η Ιορδανία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της. Τα εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα αεροσκάφη θα σταματήσουν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο, ανέφερε το Al Mamlaka News. Κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος του Ιράκ.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Το σχέδιο ανάσχεσης των drones

Το Ισραήλ διαθέτει στα σύνορά του με Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο και άλλα συστήματα διαφορετικά από το «Iron Dome». Συγκεκριμένα το σύστημα Arrow έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης πολλαπλών στόχων με μία βολή ενώ υπάρχει ειδικό σχέδιο μάχης και για συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ανάσχεση σμήνους drones.

Όλα αυτά έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις που συνδράμουν με ηλεκτρονικό πόλεμο σε διάφορα σημεία της ισραηλινής μεθορίου.

Οδηγίες από τον υπουργό Άμυνας

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οποιεσδήποτε εντολές μπορεί να εκδοθούν από τη Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του στρατού.

Η Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας άλλαξε επίσης τις αμυντικές της κατευθυντήριες γραμμές περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους σε 1.000 άτομα.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε στο κόκκινο μετά την κατάληψη από Ιρανούς κομάντος το Σάββατο (13/4) φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ, στο οποίο επέβαιναν 25 μέλη του πληρώματος, καθώς προσγειώθηκαν στο πλοίο με ελικόπτερο.

Πίσω από κινήσεις της Τεχεράνης κρύβεται η οργή της για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης,ανάμεσά τους και δύο στρατηγοί οπότε υποσχέθηκε αντίποινα.

Ωστόσο αν και η Τεχεράνη έχει τα μέσα για να επιτεθεί, ανά πάσα στιγμή, το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να μην υπάρξει απάντηση από το Ιράν χωρίς, αφενός, να αφήσει την ηγεσία απαξιωμένη και, αφετέρου, να δώσει στο Ισραήλ το ελεύθερο για περισσότερες τέτοιες επιδρομές;

Όσον αφορά το Ισραήλ, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται την αναταραχή στη Γάζα και γύρω από αυτήν για να χτυπήσει τη δύναμη που θεωρεί ως την κύρια απειλή του: δηλαδή το Ιράν.

Η Χαμάς είναι ένα είδος εχθρού, ουσιαστικά μια απρόβλεπτη, συχνά ανοργάνωτη, ασύμμετρη απειλή. Αλλά είναι ένας εχθρός που το Ισραήλ θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον του. Το γεγονός ότι δεν το έκανε ή δεν μπόρεσε, εκείνη τη νύχτα του Οκτωβρίου, αποτέλεσε μια τεράστια αποτυχία.

Το Ιράν είναι ένα εντελώς άλλου είδους απειλή. Καμία άλλη περιφερειακή δύναμη δεν φαίνεται να πλησιάζει το Ιράν όσον αφορά την απειλή που θεωρείται ότι αποτελεί για το Ισραήλ.

Ο οπλισμός του Ιράν

Το Ιράν είναι εξοπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα γράφημα που δείχνει εννέα ιρανικούς πυραύλους που, όπως είπε, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο «Sejil», ικανός να πετάξει με ταχύτητα άνω των 17.000 χιλιομέτρων την ώρα και με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, ο «Kheibar» με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και ο «Haj Qasem», ο οποίος έχει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων.

Τον Αύγουστο, το Ιράν δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει ένα προηγμένο αυτοσχέδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Mohajer-10, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να πετάξει για έως και 24 ώρες.

Η χώρα έχει επίσης ισχυριστεί ότι διαθέτει έναν εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος μπορεί να πετάξει τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

Το Ιράν διαθέτει επίσης πυραύλους Κρουζ όπως ο Kh-55, ένα πυρηνικό όπλο με δυνατότητα εκτόξευσης από αέρος με βεληνεκές έως και 3.000 χιλιόμετρα και τον προηγμένο πύραυλο κατά πλοίων Khalid Farzh.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ