ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας στο προσφυγικό

Bild: Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας στο προσφυγικό
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας βρίσκονται σε τριβή, καθώς η δεύτερη απειλεί με κατάργηση της μεταξύ τους συμφωνίας για το προσφυγικό, γερμανικό δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν ως τώρα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους για το εν λόγω ζήτημα απέναντι στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Bild επικαλούμενη την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν έχουν στείλει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 66 από τους 1580 υπαλλήλους της FRONTEX που είχαν προβλεφθεί, μόνο δύο από τους 60 ειδικούς για την επαναπροώθηση, 92 από τους 475 ειδικούς ασύλου και 61 από τους 400 διερμηνείς.

Επιπλέον, από τους 30 νομικούς, ούτε ένας δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα, οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώνονται αργά, ενώ από τη χώρα έχει καταστεί δυνατό να επαναπροωθηθούν και να μετεγκατασταθούν ως τώρα πολύ λίγοι πρόσφυγες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου), μόλις 849 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ και 468 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ένας προς έναν».

Απάντηση Γερμανίας: Δεν ευθύνεται το Βερολίνο

Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η Γερμανία για τις αιτίες ολιγωρίας και για το ότι δεν έχει διατεθεί στην Ελλάδα το έμψυχο δυναμικό που της έχουν υποσχεθεί.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας στο dpa, το Βερολίνο έχει διαθέσει λιγότερα στελέχη από όσα έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν ευθύνεται για αυτό η ίδια, αλλά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Βερολίνο, έχει στείλει ως τώρα στην Ελλάδα 23 από τους 100 αστυνομικούς και 14 από τους 100 ειδικούς ασύλου που είχε υποσχεθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ