ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Υπέρ της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ο αγώνας της Λιβύης κατά του ISIS

Ομπάμα: Υπέρ της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ο αγώνας της Λιβύης κατά του ISIS
Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά στο ετήσιο εθνικό συνέδριο αναπήρων πολέμου στην Ατλάντα της Τζόρτζια, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) δήλωσε σήμερα ότι είναι προς όφελος της εθνικής ασφάλειας της χώρας του να υποστηριχθεί ο αγώνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη βορειοαφρικανικη χώρα.

Στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά» στη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη, είπε ο Ομπάμα. Η έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ και στη Συρία «συνέβαλε να ενταθούν ορισμένες προκλήσεις», όπως «η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι το ΙSIL δεν θα αποκτήσει ένα προπύργιο στη Λιβύη», είπε ακόμα ο Ομπάμα.

Λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν σήμερα στο κέντρο της Σύρτης, της πόλης που αποτελεί το βασικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, που γίνονται παράλληλα στόχος αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποφασίστηκε να γίνουν «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης» της Λιβύης.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «περίπου επτά πλήγματα» από αέρος στη Σύρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ