ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Επιδιώκουμε συνεργασία με τη Ρωσία σε Συρία και Ουκρανία

Ομπάμα: Επιδιώκουμε συνεργασία με τη Ρωσία σε Συρία και Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε σήμερα ότι παρά τη «δύσκολη» σχέση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ επιδιώκουν πάντα τη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων στις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.

Ο Ομπάμα ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης σχετικά με τις κατηγορίες περί κυβερνοπειρατείας που ενορχηστρώθηκε από τη Μόσχα και είχε στόχο τα συστήματα του Δημοκρατικού Κόμματος, με απώτερο σκοπό να επηρεαστεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι οι καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας είναι απλά πιθανό να είναι αληθείς. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα επέλεξε να μην απαντήσει άμεσα, περιοριζόμενος να πει πως «πολλές χώρες προσπαθούν να κάνουν πειρατεία στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Εάν υπάρχουν αποδείξεις πως η Μόσχα ενεπλάκη στην επίθεση των χάκερ εναντίον συστημάτων των Δημοκρατικών αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε ακόμη ο Ομπάμα, αλλά δεν αναμένει να πληγεί σοβαρά η διμερής σχέση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη σχέση με τη Ρωσία, που επιδεινώθηκε ξανά μετά το 2012 και την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Ομπάμα τη χαρακτήρισε «σκληρή και δύσκολη».

Όμως «αυτό δεν θα μας εμποδίσει να προσπαθούμε να αναζητούμε λύσεις, όταν είναι δυνατό, για παράδειγμα την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (σ.σ. για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία), ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές θα καταθέσουν τα όπλα και θα πάψουν να παρενοχλούν την Ουκρανία».

Και παράλληλα «αυτό δεν θα μας εμποδίσει να προσπαθούμε να επιτύχουμε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και να τερματιστούν τα δεινά της», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ έχουν «πολλές διαφορές με τη Ρωσία για πολλά θέματα, αλλά νομίζω πως έχουμε καταφέρει να μείνουμε επικεντρωμένοι σε τομείς όπου έχουμε κοινά συμφέροντα», εξήγησε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ