ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ - Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ στο Ιράν

Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ - Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ στο Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, παρουσιάζει στα μέσα ενημέρωσης έναν από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που αναχαίτισε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, στη στρατιωτική βάση Julis, στο νότιο Ισραήλ

(AP Photo/Tsafrir Abayov)

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ. Σήμερα, Τετάρτη 17/04 συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, για να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις του. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε χθες το βράδυ την πέμπτη συνεδρίαση για να συζητήσει την απάντησή του στην επίθεση. Σε αυτό αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα αντίποινα, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το σκέλος της ημερομηνίας, καθώς δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε» θα γίνει το «χτύπημα» με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Παράλληλα, από διαρροές του Π.Σ. προκύπτει ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε «ευαίσθητους» στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά και με το εάν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, είχε αποφασιστεί να υπάρξει αντίδραση και δεν είχαν καταλήξει στο «πώς» και στο «πότε». Αξιωματούχος είχε σχολιάσει ότι «η απάντηση θα δοθεί στο μέγεθος και σε ημερομηνία που θα αποφασίσει το Ισραήλ».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε τέτοια επίθεση, το Ιράν δεν θα παραμείνει αλώβητο» έπειτα από την επίθεση, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. «Θα ανταποδώσουμε τη στιγμή, στον τόπο και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, πηγές στο CNNi δηλώνουν πως οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης και μια ακόμη πηγή που δεν κατονομάζεται, δήλωσαν το Ισραήλ εξετάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραϊσι προειδοποίησε ότι η «μικρότερη ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν» θα αντιμετωπιστεί με μια «σοβαρή, εκτεταμένη και οδυνηρή» απάντηση.

Οι περιφερειακοί ηγέτες και οι σύμμαχοι του Ισραήλ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν.

Ακόμη, κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι θα στείλει αίτημα στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να «αρχίσει τις απαραίτητες εργασίες σχετικά με τις κυρώσεις».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς χαιρέτισε τη «θετική τάση προς την υιοθέτηση κυρώσεων» σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

IDF: Ήθελαν νεκρούς με τους βαλλιστικούς

Το Ιράν εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής 110 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και όπως σημειώνει το Γραφείο της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Ελλάδα, το Ιράν φυσικά και προσπαθούσε να προκαλέσει μεγάλου μεγέθους «ζημιά» με τους βαλλιστικούς πυραύλους. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία με πύραυλο που ανασύρθηκε από τον IDF στη Νεκρά Θάλασσα.

Εκτιμώμενο στρατιωτικό κόστος των επιχειρήσεων του Ιράν με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι 110 βαλλιστικοί πύραυλοι κόστισαν περίπου 30 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ