ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Κυρώσεις σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

ΕΕ: Κυρώσεις σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Ο 48χρονος Παλαιστίνιος Akef Abu Alia μπροστά στην κατεστραμένη περιουσία του στο χωριό  al-Mughayyir, στη Δυτική Οχθη. Η επίθεση των ισραηλινών εποίκων το περασμένο Σάββατο, 13/4, έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΕ.

AP Photo/Nasser Nasser

Κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο ακροδεξιές εβραϊκές οργανώσεις επέβαλλε σήμερα, Παρασκευή (19/4) το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν καταγραφεί επανειλημμένα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως βασανιστήρια και άλλες σκληρές, απάνθρωπεςς ή ταπεινωτικές τιμωρίες, καθώς και παραβιάσεις του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των Παλαιστινίων.

Οι οργανώσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η Lehava, μια ριζοσπαστική ακροδεξιά ρατσιστική εβραϊκή οργάνωση και η Hilltop Youth, μια ριζοσπαστική οργάνωση νεολαίας που αποτελείται από μέλη που είναι γνωστά για βίαιες ενέργειες εναντίον των Παλαιστινίων και των χωριών τους στη Δυτική Όχθη.

Αναφέρονται επίσης δύο κορυφαίες προσωπικότητες της Hilltop Youth, ο Meir Ettinger και ο Elisha Yered. Και οι δύο συμμετείχαν σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων το 2015 και το 2023.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης τον Neria Ben Pazi - ο οποίος έχει κατηγορηθεί για επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στο Wadi Seeq και στο Deir Jarir από το 2021 - και τον Yinon Levi, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλαπλές βίαιες ενέργειες εναντίον γειτονικών χωριών από την κατοικία του στο παράνομο φυλάκιο της φάρμας Mitarim.

Δέσμευση περιουσίας και
απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ

Όσοι περιλαμβάνονται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους. Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Στα συμπεράσματά του στις 21-22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στους ιερούς τόπους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τη βία εξτρεμιστών εποίκων, δηλώνοντας ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν και κάλεσε το Συμβούλιο να επιταχύνει τις εργασίες για τη θέσπιση σχετικών στοχευμένων περιοριστικών μέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε επίσης τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει περαιτέρω τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και προέτρεψε το Ισραήλ να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967 και η περιοχή παραμένει έκτοτε υπό στρατιωτική κατοχή, ενώ οι εβραϊκοί οικισμοί επεκτείνονται διαρκώς. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη ως μέρος του μελλοντικού, ανεξάρτητου κράτους τους που θα περιλαμβάνει επίσης τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ