ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Παπούα κατά Μπάιντεν για τις δηλώσεις του περί «κανιβάλων»

Πρωθυπουργός Παπούα κατά Μπάιντεν για τις δηλώσεις του περί «κανιβάλων»

Ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέα Γουινέα James Marape 

(AP Photo/Hiro Komae, Pool, File)

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Παπούας Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε, προκάλεσε πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί κανίβαλων.

Ο Τζέιμς Μαράπε τόνισε ότι δεν αξίζει στους πολίτες της χώρας του να τους λένε κανίβαλους, κάνοντας λόγο για πιθανό λεκτικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας ζήτησε από την Ουάσιγκτον να καθαρίσει τα υπολειμματικά αμερικανικά συντρίμμια και πυρομαχικά που παραμένουν σκορπισμένα στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιδρώντας σε σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον θείο του που υπηρετούσε στον στρατό και παραμένει ως και σήμερα αγνοούμενος.

Ο κ. Μπάιντεν «φάνηκε να υπονοεί πως τον θείο του τον έφαγαν κανίβαλοι αφού το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε πάνω από την ΠΝΓ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες βράδυ.

«Το σχόλιο του προέδρου Μπάιντεν μπορεί να οφειλόταν σε φραστικό ολίσθημα· ωστόσο, η χώρα μου δεν αξίζει αυτή την ταμπέλα», προστίθεται.

«Παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να βάλει τον Λευκό Οίκο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στον καθαρισμό των υπολειμμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε η αλήθεια για αγνοούμενους στρατιωτικούς όπως ο Άμπροουζ Φίνεγκαν να μπορέσει να αποκαλυφθεί».

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΠΝΓ, με φόντο τον ανταγωνισμό για επιρροή στην περιοχή με την Κίνα — η οποία έχει συνάψει διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με τα γειτονικά Νησιά του Σολομώντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαράπε στο Πορτ Μόρεσμπι χθες στο πλαίσιο προσπάθειας για την οικοδόμηση στενότερων οικονομικών δεσμών.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε αναφερθεί στην σχέση του με την Παπούα Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στην Αυστραλία: είχε αφηγηθεί πως θείος του σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους τον Μάιο του 1944.

Ο κ. Μπάιντεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο θείος του να έπεσε θύμα κανιβάλων την περασμένη εβδομάδα, αφού επισκέφθηκε μνημείο για αγνοούμενους του πολέμου στην Πενσιλβάνια.

Ιστορικοί σημειώνουν πως η ΠΝΓ ήταν κλειδί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τις Φιλιππίνες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Αυστραλία λέει πως η κοινή ιστορία δείχνει πόσο μεγάλη στρατηγική σημασία έχει ο βόρειος γείτονάς της.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πολέμου παραμένει λεπτό ζήτημα για τους νησιώτες.

Για τον πρωθυπουργό Μαράπε, η χώρα του «σύρθηκε χωρίς λόγο σε έναν πόλεμο για τον οποίο δεν είχε καμιά ευθύνη».

Στην Παπούα Νέα Γουινέα και στα Νησιά του Σολομώντα εξακολουθούν να παραμένουν πολλά κατάλοιπα του πολέμου: λείψανα, συντρίμμια αεροσκαφών και πλοίων, υπόγειες σήραγγες, πυρομαχικά —ιδίως βόμβες που δεν πυροδοτήθηκαν κατά τη ρίψη— που εξακολουθούν να σκοτώνουν πολίτες, έχει εξηγήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ