ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξος ο Ραχόι για σχηματισμό κυβέρνησης

Αισιόδοξος ο Ραχόι για σχηματισμό κυβέρνησης
Συνάντηση του Μαριάνο Ραχόι με τον Άλμπερτ Ριβέρα την Τετάρτη 3/8/2016 REUTERS/Susana Vera

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι έγινε ένα «πρώτο βήμα» προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή που είχε με τον ηγέτη του κόμματος Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

Ο Ραχόι και ο Ριβέρα εξήγησαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Μαδρίτη, ότι συμφώνησαν στο να υπάρξει διάλογος με επίκεντρο τα «επείγοντα» οικονομικά ζητήματα όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και οι τρόποι που θα επιτευχθεί η μείωση του δημοσίου ελλείμματος

«Το γεγονός ότι αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε ώστε να επιλύσουμε τρία ή τέσσερα προβλήματα που τίθενται και είναι σημαντικά για την Ισπανία είναι θετικό» υπογράμμισε ο Ραχόι, ο οποίος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με χθες, μετά την συνάντηση που είχε με την ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν δεν διέβλεπα καμία πιθανότητα, δεν θα είχα αποδεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης του βασιλιά», πρόσθεσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα επανέλαβε ότι δεν θα συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα όμως θα δεχθεί να διαπραγματευτεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τον προϋπολογισμό του Κράτους.

«Όχι, δεν θα εγείρουμε προσκόμματα, θα συμβάλλουμε προκειμένου αυτή η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει ξανά» πρόσθεσε ο ίδιος, προτρέποντας τους Σοσιαλιστές να κάνουν το ίδιο.

Οι δύο ηγέτες επέμειναν στο πόσο επείγον είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό από τον Σεπτέμβριο και να ενημερώσει το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου την Κομισιόν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος με στόχο να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της: από το 5,1% του ΑΕΠ το 2015, σε 4,6% το 2016, 3,1% το 2017 και 2,2% το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ