ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η οριοθέτηση του συνόρου Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν - Ανάχωμα στην αναζωπύρωση της έντασης

Ξεκινά η οριοθέτηση του συνόρου Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν - Ανάχωμα στην αναζωπύρωση της έντασης

Συνοριακή διάβαση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

AP Photo/Aziz Karimov

Ένα σημαντικό βήμα για τις διπλωματικές σχέσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ξεκινά με την οριοθέτηση του κοινού τους συνόρου, με την ελπίδα πως θα αποτελέσει «ανάχωμα» στο ενδεχόμενο πυροδότησης νέας σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν πως ομάδες εμπειρογνωμόνων προχωρούν σε «αποσαφήνιση των συντεταγμένων στη βάση γεωδαιτικής μελέτης».

Η Αρμενία, δε, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η «μεταβίβαση οποιουδήποτε τμήματος του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας» στο Μπακού στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται σκοπό έχει να σταθεροποιήσει τις «εύθραυστες» ισορροπίες των δύο χωρών και κυρίως να αποφύγει το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.

Υπενθυμίζεται πως, τον Μάρτιο ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε δεχθεί αίτημα του Μπακού να του επιστρέψει τέσσερα μεθοριακά χωριά, τα οποία είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις της Γερεβάν στη διάρκεια πολέμου το 1990.

Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν εκατοντάδες Αρμένιοι πολίτες με διαδηλώσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι φοβούνται ότι τα σπίτια τους θα βρεθούν υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Νέες διαμαρτυρίες ξέσπασαν και σήμερα, Τρίτη (23/4) κοντά στη λίμνη Σεβάν και στην πόλη Νογεμπεριάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ