ΚΟΣΜΟΣ

Οικογένειες Αμερικανών μουσουλμάνων παίρνουν θέση κατά του Τραμπ

Οικογένειες Αμερικανών μουσουλμάνων παίρνουν θέση κατά του Τραμπ
Ο τάφος του μουσουλμάνου ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Μάικλ Άχερν (James Michael Ahearn) στο Τμήμα 60 του Εθνικου Κοιμητήριου του Άρλινγκτον (Arlington National Cemetery), την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 REUTERS/Lucas Jackson

Ο Ναζάρ Νακβί (Nazar Naqvi) ψήφιζε πιστά για περισσότερο από τρεις δεκαετίες το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αλλά, μετά την διένεξη του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) με τους γονείς ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο Ιράκ, ορκίστηκε ότι ούτε ένας Ρεπουμπλικάνος δεν θα λάβει την ψήφο του.

Ο 69χρονος Νακβί –συνταξιούχος μηχανικός του δημοσίου από το Νιούμπεργκ (Newburgh) της Νέας Υόρκης είναι μέλος μιας μικρής κοινότητας μουσουλμάνων– ανάμεσα σε αμερικανικές οικογένειες που έχουν χάσει στενά συγγενικά πρόσωπα που σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Ο γιος του Μόσιν Νακβί (Mohsin Naqvi), που γεννήθηκε στο Πακιστάν, κατατάχθηκε στον αμερικάνικο στρατό τέσσερις μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και σκοτώθηκε το 2008 από βόμβα τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου στο Αφγανιστάν.

«Πρόκειται να ψηφίσω οποιονδήποτε, εκτός από τους Ρεπουμπλικάνους, εξαιτίας αποκλειστικά αυτού του ανθρώπου, αυτού του άνδρα που τα χει χάσει τελείως», τόνισε ο Νακβί αυτή την εβδομάδα. «Κανένας από το κόμμα δεν πρέπει να λάβει την ψήφο μας. Δεν επιλέχθηκε από ένα άτομο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον επέλεξε», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως ασκεί πιέσεις στους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικάνους φίλους του να κάνουν το ίδιο.

Το Πεντάγωνο τονίζει πως 3.939 εν ενεργεία μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως μουσουλμάνοι, λιγότερο από το 1% των 1,3 εκατομμυρίων εν ενεργεία στρατιωτών του αμερικανικού στρατού.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικοινώνησε με δώδεκα οικογένειες που έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειας του εν ώρα υπηρεσίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι οικογένειες δεν είναι οργανωμένες σε ομάδα και κάποιοι δεν ήθελαν να μιλήσουν. Αλλά όσοι συμφώνησαν να μιλήσουν, συμφώνησαν ότι τα σχόλια του Τραμπ άλλαξαν άρδην τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τους παρακίνησε να λάβουν δράση να κινητοποιήσουν άλλους ψηφοφόρους να εμποδίσουν τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές για το Λευκό Οίκο.

O 19χρονος Ομέντ Ραζάνι (Omead Razani) σκοτώθηκε, υπηρετώντας ως γιατρός στο στρατό των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2004. Η 43χρονη αδερφή του, Νουσίν Ραζάνι (Nooshin Razani), ιρανοαμερικανή παιδίατρος από το Όκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνιας, δήλωσε πως ήταν τα σχόλια του Τραμπ που την οδήγησαν να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά.

«Όταν είδα πως υπάρχει αυτός ο άνθρωπος που είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την θρησκεία με αυτό τον αρνητικό τρόπο, αποφάσισα να μιλήσω δημόσια», δήλωσε η Ραζάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ