ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αύξηση των δαπανών για την άμυνα - Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

Βρετανία: Αύξηση των δαπανών για την άμυνα - Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ

Henry Nicholls, Pool Photo via AP

Η Βρετανία θα αυξήσει σταδιακά τις δαπάνες της στην άμυνα για να φθάσει στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2030, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (23/4) από τη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, επιβεβαιώνοντας μια επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών στην Ουκρανία.

Ο Σούνακ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Πολωνία, ανακοίνωσε τη «μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής άμυνας εδώ και μία γενιά», επιβεβαιώνοντας αυτή τη νέα συνδρομή ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της ρωσικής εισβολής.

«Σε έναν κόσμο που δεν ήταν ποτέ τόσο επικίνδυνος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Jens Stoltenberg Rishi Sunak

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ

Henry Nicholls, Pool Photo via AP

Η αύξηση των δαπανών από το 2,3% στο 2,5% θα επιτρέψει στη Βρετανία να βρεθεί μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που δαπανούν τα περισσότερα για την άμυνα.

Η Βρετανία αναμένεται να δαπανήσει στον τομέα αυτό 87 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2030-2031, ήτοι μια αύξηση ύψους 23 δισεκατομμυρίων στερλινών σε σύγκριση με τις τωρινές δαπάνες.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας», επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ