ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί δεν θεωρούν την Μέρκελ υπεύθυνη για τις επιθέσεις ισλαμιστών στη Βαυαρία

Οι Γερμανοί δεν θεωρούν την Μέρκελ υπεύθυνη για τις επιθέσεις ισλαμιστών στη Βαυαρία
Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ (Joachim Gauck), η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ (Daniela Schadt) και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) παρακολουθούν την επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό της Παναγίας (Frauenkirche) στο Μόναχο, τηνΚυριακή 31 Ιουλίου 2016 REUTERS/Michaela Rehle

Oι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν θεωρούν υπεύθυνη τη μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ (Angel Merkel) για τις δύο επιθέσεις ισλαμιστών τον περασμένο μήνα, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε το ινστιτούτο Forsa σε δείγμα 1.007 προσώπων το διάστημα μεταξύ 28ης και 29ης Ιουλίου και θα δημοσιευτεί αύριο στο περιοδικό Stern.

Σύμφωνα με αυτήν, το 69% των ερωτηθέντων δεν βλέπει άμεση σύνδεση μεταξύ της άφιξης ενός αριθμού ρεκόρ αιτούντων άσυλο –κυρίως μουσουλμάνων– στην χώρα και των δύο επιθέσεων την ευθύνη για τη διάπραξη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας Σύρος, η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί και ήταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της απέλασης στη Βουλγαρία, σκοτώθηκε σε αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας, την 24η Ιουλίου στην πόλη Άνσμπαχ (Ansbach) της Βαυαρίας.

Έξι ημέρες αργότερα η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν 17χρονο Αφγανό, που επίσης είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στο Βίρτσμπουργκ (Würzburg) της Βαυαρίας. Ο νεαρός είχε επιτεθεί με τσεκούρι εναντίον πέντε ανθρώπων σε τρένο.

Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλες δύο επιθέσεις την ευθύνη για τη διάπραξη των οποίων δεν ανέλαβε ευθύνη καμία ισλαμιστική οργανώση, επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είδε τη δημοτικότητά της να αυξάνεται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπέρ του Brexit τον περασμένο Ιούνιο κι έκτοτε υπερασπίζεται την πολιτική της στο προσφυγικό.

Ακροδεξιά βία στη Γερμανία

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι για τις επιθέσεις ευθύνεται η πολιτική της Μέρκελ..

Μεταξύ των υποστηρικτών του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το ποσοστό αυτό πάντως εκτοξεύεται στο 78%. Η υποστήριξη προς το AfD αυξήθηκε κατά 2% και βρίσκεται πλέον στο 12% μετά τις επιθέσεις, όπως προκύπτει από άλλη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα.

Όπώς ανέφεραν τον Ιούνιο Γερμανοί αξιωματούχοι, το 2015 καταγράφηκε αύξηση ύψους 42% στα περιστατικά ακροδεξιάς βίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιθέσεων εναντίον προσφύγων.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία (Bundeskriminalamt – BKA) ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 665 επιθέσεις μέχρι στιγμής φέτος εναντίον κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, αριθμός που συγκρίνεται με τα 1.031 περιστατικά συνολικά για το 2015.

Η εκπρόσωπος τύπου του BKA δήλωσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο αριθμός των εμπρησμών και άλλων επιθέσεων αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις των ισλαμιστών, αλλά πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών επισήμαναν ότι υπήρξαν αύξηση των περιστατικών φραστικών επιθέσεων εναντίον προσώπων που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο.

Merkel wir fuer 2016 07 30T145848Z 1681824089 LR1EC7U15LQZQ RTRMADP 3 GERMANY PROTEST

Διαδηλωτές με σύνθημα «Wir fuer Berlin und Wir fuer Deutschland» («Εμείς για το Βερολίνο και Εμείς για τη Γερμανία») διαμαρτύρονται σε δρόμο της γερμανικής πρωτεύουσας, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016. Το πλακάτ του διαδηλωτή γράφει «Η βασίλισσα των διακινητών – Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» - Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ