ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση της Νορβηγίας στον ΟΗΕ για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Έκκληση της Νορβηγίας στον ΟΗΕ για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
AP Photo/Mohammed Zaatari, File

Η Νορβηγία, η οποία προεδρεύει της ομάδας των δωρητών για την Παλαιστίνη (AHLC), κάλεσε σήμερα Τρίτη (23/4) όλες τις χώρες να επαναλάβουν τη βοήθειά τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Η έκκληση αυτή απευθύνεται την επομένη της δημοσίευσης έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Unrwa στερείτο «ουδετερότητας» στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και ότι το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει ακόμη την «απόδειξη» των σχέσεων που φέρεται να είχαν ορισμένα μέλη του προσωπικού της Unrwa με «τρομοκρατικές οργανώσεις» ούτε έχει υποστηρίξει ακόμη τις κατηγορίες του ότι εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της Unrwa ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις της Γάζας.

«Είμαι πολύ ευτυχής που χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Σουηδία υπαναχώρησαν από την απόφασή τους και επανέλαβαν τη χρηματοδότησή τους στην Unrwa», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας.

«Θα ήθελα τώρα να καλέσω τις χώρες που συνεχίζουν να παγώνουν τη συνεισφορά τους προς την Unrwa να επαναλάβουν τη χρηματοδότησή τους», πρόσθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ανακοίνωση.

«Η Νορβηγία έχει τονίσει ότι είναι απαράδεκτο να τιμωρείται ένας ολόκληρος οργανισμός, με 30.000 υπάλληλους, και όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες για τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ενός μικρός αριθμός υπαλλήλων του οργανισμού», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Unrwa έχει επί του παρόντος αρκετά χρήματα για να πληρώσει για τις επιχειρήσεις της μέχρι τον Ιούνιο.

Η Νορβηγία είναι ο ένας από τους ελάχιστους μεγάλους δωρητές που αποφάσισε να διατηρήσει τη βοήθειά της στην Unrwa παρά τις κατηγορίες του Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, μαχητές της Χαμάς προερχόμενοι από τη Γάζα πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία 1.170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Οι 12 υπάλληλοι της Unrwa που κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ απολύθηκαν αμέσως.

Επανέλαβαν τη χρηματοδότηση αρκετές χώρες

Ωστόσο οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης ορισμένων δωρητριών χωρών. Πολλές επανέλαβαν την υποστήριξή τους, εκ των οποίων ο Καναδάς, η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία, όμως άλλες δεν το έπραξαν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Λιθουανία.

Η Unrwa είναι «αναντικατάστατη και απαραίτητη» στους Παλαιστίνιους, υπογράμμισε τη Δευτέρα η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την Γαλλίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Ο λιμός απειλεί τη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της ισραηλινής απάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ