ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Κύμα ακραίου καύσωνα πλήττει τη χώρα - Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων

Φιλιππίνες: Κύμα ακραίου καύσωνα πλήττει τη χώρα - Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων

Κάτοικοι της Μανίλας κουβαλούν σάκκους με πάγο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι Φιλιππίνες βιώνουν έναν πρωτοφανή καύσωνα.

AP Photo/Aaron Favila

Αντιμέτωποι με κύμα ακραίου καύσωνα βρίσκονται και σήμερα (24/4) οι πολίτες και οι επισκέπτες που βρίσκονται στις Φιλιππίνες, με τις αρχές να συνιστούν καθολική αποφυγή κυκλοφορίας σε eξωτερικούς χώρους. 

«Κάνει τόση ζέστη που δεν μπορώ να αναπνεύσω», δηλώνει ο Ερλίν Τουμαρόν, 60 ετών, ο οποίος εργάζεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο στην επαρχία Καβίτε, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 47 βαθμούς Κελσίου χθες, Τρίτη (23/4).

Ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι πιο ζεστοί και πιο ξηροί μήνες του έτους στις Φιλιππίνες, όμως φέτος οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω του φαινομένου El Niño, σύμφωνα με την κλιματολόγο Άνα Σολίς της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας.

Η αισθητή θερμοκρασία – που υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες πέρα από το θερμόμετρο, όπως ο άνεμος και η υγρασία—αναμένεται να φτάσουν σήμερα τους 44 βαθμούς Κελσίου, ή και να τους ξεπεράσουν, σε τουλάχιστον 30 πόλεις και δήμους.

Αδεια τα θέρετρα, τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Στην πρωτεύουσα Μανίλα πολλά σχολεία ανέστειλαν τα διά ζώσης μαθήματα και στράφηκαν στην τηλεκπαίδευση. Η αισθητή θερμοκρασία στην πόλη ήταν 45 βαθμοί Κελσίου χθες και σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς.

«Είναι εντυπωσιακό που βλέπουμε τις πισίνες μας ακόμη άδειες. Περιμέναμε ότι οι άνθρωποι θα έρχονταν να κολυμπήσουν, αλλά φαίνεται ότι διστάζουν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω της ζέστης», σημειώνει ο Ερλίν Τουμαρόν.

«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε έξω, να πίνουμε πολύ νερό και να έχουμε ομπρέλες και καπέλο όταν βγαίνουμε έξω», τόνισε η κλιματολόγος.

Η ζέστη ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε η ίδια, κάνοντας λόγο για πιθανότητα 50% να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ξηρασία παντού

Περίπου οι μισές επαρχίες των Φιλιππίνων έχουν κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση ξηρασίας.

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Στην Ασία οι επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας χθες σε ανακοίνωσή του. Οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ