ΚΟΣΜΟΣ

Κερδίζουν έδαφος στο Χαλέπι οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια των Ρώσων

Κερδίζουν έδαφος στο Χαλέπι οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια των Ρώσων
Άντρες πιστοί στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad) περπατούν με τα όπλα τους πάνω στα χαλάσματα, ύστερα από την προέλαση του συριακού στρατού στη νότια πλευρά της λεωφόρου Καστέλο (Castello) στο Χαλέπι, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 SANA/Handout via REUTERS

Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη σφοδρών και μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας απέσπασαν σήμερα από τους αντάρτες κι άλλες θέσεις γύρω από το Χαλέπι (Aleppo).

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερη πόλη της Συρίας από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα σηματοδοτήσει ένα κρίσιμο σημείο καμπής στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Η αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων σχεδόν εκμηδένισε τα εδαφικά κέρδη των ανταρτών κατά τη διάρκεια της εφόδου που άρχισαν την Κυριακή για να σπάσουν την πολιορκία των συνοικιών τους, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού.

Η έφοδος αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη επιχείρηση των ανταρτών στο Χαλέπι έπειτα από εκείνη του 2012, όταν κατέλαβαν τη μισή οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

Όμως οι αντάρτες έχασαν σήμερα πολλές θέσεις, που περιήλθαν στα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος: αυτές ανακατέλαβαν δύο υψώματα και δύο μικρά χωριά νοτιοδυτικά του Χαλεπιού τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. «Το καθεστώς εξαπέλυσε αντεπιθέσεις για αποτύχει η επίθεση των ανταρτών», σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν (Rami Abdul Rahman).

Σύμφωνα με τη συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουάταν (Al-Watan), οι δυνάμεις του καθεστώτος «προελαύνουν ξανά στα νότια και τα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, μετά τις σημαντικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν από την επίθεση των ανταρτών τις τελευταίες ημέρες.

Στις μάχες, τους αντάρτες υποστηρίζουν τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας ή Jabhat Fatah al Sham (το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης των Επαναστατών στη Συρία ή Jabhat al-Nusra, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «διέρρηξε» τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα). Τις δυνάμεις του καθεστώτος υποστηρίζει η ρωσική πολεμική αεροπορία και επί του πεδίου ιρανοί μαχητές καθώς και μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος της επίθεσης των ανταρτών ήταν να καταλάβουν τη συνοικία Ραμούσα (al-Ramusa), που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού. Ο έλεγχος αυτής της συνοικίας θα επέτρεπε στους αντάρτες να αποκτήσουν έναν νέο οδικό άξονα ανεφοδιασμού των ανατολικών συνοικιών της πόλης. Μέσω της συνοικίας αυτής εξάλλου διέρχεται μεγάλο μέρος των εφοδίων για τον στρατό και για τους αμάχους στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό ιστότοπο almasdarnews, οι αντάρτες «κατάφεραν να μπουν στη Ραμούσα και ανατίναξαν μια στοά που είχαν διανοίξει αλλά κατόπιν αποκλείστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από σκληρή μάχη και το καθεστώς ελέγχει εντελώς πλέον τη συνοικία».

Στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 10 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά το σφυροκόπημα των ανταρτών σε συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί πάνω από 40 άμαχοι, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, αυτή η μάχη είναι «η τελευταία ευκαιρία των ανταρτών» να σπάσουν την πολιορκία των συνοικιών τους. Είναι επίσης «ζήτημα ζωής ή θανάτου» για το καθεστώς, που προετοιμαζόταν επί μήνες για τη μάχη του Χαλεπιού.

«Οι επιτυχίες του στρατού στο Χαλέπι προλέγουν μια μεγάλη νίκη», δήλωσε ο Αλαντίν Μπορουτζερντί (Alaeddin Boroujerdi), πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό.

Το Ιράν, βασικός σύμμαχος του καθεστώτος της Συρίας στη Μέση Ανατολή, έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και στελέχη των ένοπλων δυνάμεών του για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι «μετριοπαθείς» αντάρτες στο Χαλέπι εξαπέλυσαν επίθεση με τη χρήση ενός τοξικού αερίου χθες Τρίτη, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και RIA Novosti, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και 20 άνθρωποι να διακομιστούν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο υποστράτηγος Σεργκέι Σβάρκοφ δήλωσε ότι μέλη της οργάνωσης Harakat Nour al-Din al-Zenki, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί μέρος της «λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» έκαναν την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον μιας συνοικίας του Χαλεπιού χθες στις 19:05 τοπική ώρα.

Ο ίδιος ανώτερος ρώσος αξιωματικός είπε ότι μέχρι στιγμής, 372 άμαχοι, ανάμεσά τους 76 παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι και 94 αντάρτες έχουν παραδοθεί έπειτα από το άνοιγμα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Σβάρκοφ, «οι τρομοκράτες προσπαθούν να εμποδίσουν τους κατοίκους να φύγουν από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού και απειλούν τον κόσμο ότι θα προχωρήσουν σε δημόσιες εκτελέσεις».

«Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες εκπαιδεύουν παιδιά και γυναίκες για να γίνουν βομβιστές–καμικάζι», πρόσθεσε ο Ρώσος υποστράτηγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ