ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Καταζητείται ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών

Γαλλία: Καταζητείται ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών
REUTERS/ PASCAL ROSSIGNOL

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Παρίσι έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός Αφγανού πρόσφυγα, αιτούντα ασύλου, τον οποίο εικάζουν ότι μπορεί να σχεδιάζει τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει ωστόσο το Reuters, επικαλούμενο αστυνομική πηγή, οι αρχές δεν γνωρίζουν το όνομα του εν λόγω Αφγανού, ούτε έχει εξαπολυθεί μέχρι στιγμής κυνηγητό για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τη Metronews, ο άντρας αυτός βρίσκεται στη Γαλλία τους τελευταίους δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι αρκετές μέρες πριν από την επίθεση στην εκκλησία στη Νορμανδία στις 26 Ιουλίου, οι γαλλικές Αρχές είχαν λάβει μια πληροφορία από ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, ότι κάποιος τζιχαντιστής σχεδίαζε επίθεση, στέλνοντας μάλιστα και φωτογραφία του.

Όπως αποδείχτηκε, η φωτογραφία ανήκε σε έναν από τους δύο δράστες που σκότωσαν τον ιερέα, τον 19χρονο Αμπντελ-Μαλικ Ναμπιρ Πετιχαν.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις δύο επιθέσεις τζιχαντιστών που συγκλόνισαν εκ νέου τη χώρα τον περασμένο μήνα. Η πιο πρόσφατη η σφαγή του ιερέα στη Ρουέν, και παλαιότερη η επίθεση στη Νίκαια κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, όταν ένας άντρας έπεσε με το φορτηγό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους.

Στον απόηχο των επιθέσεων, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε ματαίωση αρκετών προγραμματισμένων δημόσιων εκδηλώσεων, στρατιωτικές περιπολίες πραγματοποιούνται στους δρόμους του Παρισιού, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν στις παραλίες.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας τους υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ