ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς στο κέντρο της Στοκχόλμης

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς στο κέντρο της Στοκχόλμης

Φωτογραφία αρχείου από αντιναζιστική διαδήλωση στην Ευρώπη

AP Photo/Ronald Zak

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη μετά την έκκληση του Αριστερού Κόμματος στη Σουηδία να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αντίδραση για την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη σε θέατρο στο Γκουμπέγκεν, νότιο προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου διεξαγόταν συνέδριο το οποίο περιγράφηκε ως «αντιφασιστική εκδήλωση», και διοργανώθηκε από το Αριστερό Κόμμα και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με την αντιφασιστική οργάνωση Expo, η οποία είχε προσκληθεί εκεί για να κάνει μια παρουσίαση, «μια ομάδα ναζί εισήλθε στο φουαγιέ λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, έριξε καπνογόνα μέσα στην αίθουσα και επιτέθηκε σε ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση».

Aποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σήμερα (27/4) περίπου 600 άνθρωποι έξω από το ίδιο θέατρο - σύμφωνα με αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο - για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την οργή τους.

Η κατάσταση «είναι σοβαρή όταν ακροδεξιές ομάδες αρχίζουν να επιτίθενται στον ανοιχτό διάλογο» στους κόλπους της κοινωνίας, δήλωσε ενώπιον του πλήθους η πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Νούσι Νταντγκοστάρ και συμπλήρωσε:

«Υπήρχαν παιδιά στο θέατρο την Τετάρτη και μπορεί να είχαν τραυματιστεί».

Την ίδια στιγμή το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε το σύνθημα «No pasaran!» (Δεν θα περάσουν).

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν σε μια ασφαλή χώρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μείνουμε ενωμένοι», κατέληξε η Νταντγκοστάρ.

Τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι) ήταν επίσης παρόντα.

«Ένα νέο όριο παραβιάστηκε την Τετάρτη», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον ενώπιον των διαδηλωτών.

Θέλουν να «βάλουν τέλος στον δημοκρατικό διάλογο. Αυτό που δεν χωράει στο αυταρχικό τους πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρχει. Κάθε μέρα θα υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση την Τετάρτη, τρείς άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Το να επιτίθεται κάποιος σε μια συγκέντρωση όπου οι άνθρωποι ετοιμάζουν μπριός, πίνουν καφέ και οργανώνουν ένα συνέδριο... είναι τρομακτικό και ανησυχητικό», δήλωσε η Ανίκα Άντερσον, μια 63χρονη εργαζόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ