ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ του Τραμπ ο Κλιντ Ίστγουντ: «Όλοι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα»

Υπέρ του Τραμπ ο Κλιντ Ίστγουντ: «Όλοι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα»
Η πολυσυζητημένη στιγμή όπου ο Κλιντ Ίστγουντ απευθύνεται σε μια άδεια καρέκλα ωσάν να κάθεται εκεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Το ημερολόγιο γράφει Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 και ο βετεράνος της μεγάλης οθόνης δηλώνει τη στήριξή του στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney) στο τέλος των εργασιών του Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος στην Τάμπα (Tampa) της Φλόριντα REUTERS/Jason Reed/File Photo

O Κλιντ Ίστγουντ (Clint Eastwood) επέκρινε σφόδρα τη σύγχρονη γενιά των Αμερικανών χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη κι υπερβολικά ευαίσθητη, ενώ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) ακόμα κι αν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει «πει πολλά ανόητα πράγματα».

Ο βραβευμένος με 4 Όσκαρ 86χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι ένας από τους διασημότερους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Esquire και δημοσιεύτηκε χθες, ο Ίστγουντ έδωσε τη δικιά του ερμηνεία για το φαινόμενο Τραμπ.

«Κάτι έχει βρει διότι μυστικά όλοι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα, το γλείψιμο».

Αλλά, δεν έμεινε εκεί. Ο βετεράνος της μεγάλης οθόνης, που δεν διστάζει να εκφράσει προκλητικές απόψεις, έστρεψε τα πυρά του κατά της νεότερης γενιάς.

«Είναι αυτή η γενιά του "γλειψίματος" την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Συναναστρεφόμαστε πραγματικά με μια δειλή γενιά. Φοβούνται μη σπάσουν τ' αβγά».

«Βλέπουμε ανθρώπους να κατηγορούν άλλους ανθρώπους ότι είναι ρατσιστές κι όλα αυτά. Όταν μεγάλωνα, αυτά τα πράγματα δεν ονομάζονταν ρατσισμός».

Μεταξύ της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) και του μεγιστάνα, τι θα επιλέξει ο «Βρώμικος Χάρι» στις προεδρικές του Νοεμβρίου;

«Είναι αρκετά δύσκολο, έτσι δεν είναι; Θα επέλεγα τον Τραμπ... ξέρετε, διότι εκείνη έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του Ομπάμα».

Τον Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τον δικαστή Γκονσάλο Κουριέλ, που έχει αναλάβει τη μήνυση για απάτη στην οποία εμπλέκεται το πανεπιστήμιο του Τραμπ, ότι ήταν προκατειλημμένος προς το πρόσωπό του εξαιτίας της πρότασης του δισεκατομμυριούχου να χτιστεί ένα τείχος κατά μήκος των αμερικανομεξικανικών συνόρων. Ο δικαστής Γκονσάλο Κουριέλ είναι Αμερικανός μεξικανικής καταγωγής. Οι δηλώσεις του Τραμπ είχαν για άλλη μια φορά προκαλέσει σάλο.

«Ο Τραμπ παρουσιάζεται ως ρατσιστής διότι είχε μιλήσει για αυτόν τον δικαστή», υποστήριξε ο Κλιντ Ιστγουντ, μιλώντας στοο Esquire.

«Και ναι, ήταν βλακώδες αυτό που είπε. Εννοώ το να στηρίζεις την άποψή σου στο γεγονός ότι ένας άνδρας γεννήθηκε από Μεξικανούς γονείς ή κάτι τέτοιο», σημειωσε.

«Έχει πει πολλά ηλίθια πράγματα. Όλοι τους το ίδιο έχουν κάνει. Και οι δύο πλευρές. Αλλά όλοι –οι δημοσιογράφοι κι όλοι οι υπόλοιποι– απαντούν "ναι, αυτό είναι ρατσιστικό" και το κάνουν μέγα ζήτημα. Απλά ξεπεράστε το. Πρόκειται για μια θλιβερή στιγμή στην ιστορία».

Η συνέντευξη του Κλιντ Ίστγουντ έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα στο Twtitter.

«Ο Κλιντ Ίστγουντ γεννήθηκε το 1930. Ας ξεκινήσουμε με τον κατάλογο των θεμάτων εκείνων που θεωρούνταν εκείνη την εποχή ρατσιστικά, όταν εκείνος μεγάλωνε», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε η Σάρα Μακμπράιντ, γραμματέας για θέματα τύπου της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Human Rights Campaign.

Άλλοι πάλι τάχθηκαν στο πλευρό του 86χρονου δημιουργού: «Σε ευχαριστούμε, Κλιντ Ίστγουντ. Ήσουν πάντα ένας εθνικός ήρωας. Είπες αυτό που έπρεπε να πεις», ήταν το tweet του χρήστη Ρουάρι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γνησιότερος εκφραστής του νεοσυντηρητισμού στην αμερικανική Έβδομη Τέχνη δεν σταματά να πυροβολεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ