ΚΟΣΜΟΣ

Tραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια»

Tραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια»

O Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Yuki Iwamura, Pool

Οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, έγιναν για να αποσπάσουν την προσοχή από το μεταναστευτικό, υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ .

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διακρίνει τη θεωρία ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έγιναν για να «απομακρύνουν την προσοχή από τα νότια σύνορά μας».

«Πιστεύετε ότι οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Παράφρονες που προκαλούν αυτό το ΧΑΟΣ στα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια μας που κάνουν για να πάρουν την προσοχή από τη Νότια Σύνορά μας, όπου οι άνθρωποι, πολλοί από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία, εισέρχονται στη Χώρα μας; Απλός αναρωτιέμαι...», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Σημειώνεται ότι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη (01/05) και στον χώρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών και αντίπαλης ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα υποστηρικτών του Ισραήλ επιχείρησε να διαλύσει την κατασκήνωση που εδώ και ημέρες έχει στηθεί στην πανεπιστημιούπολη, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Εναέρια πλάνα από ραδιοτηλεοπτικό σταθμό έδειχναν ανθρώπους με ξύλα ή κοντάρια να επιτίθενται στα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στηθεί για προστασία των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ ή ομπρέλες.

Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα ακτιβισμού των φοιτητών στις ΗΠΑ μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.

Εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, Τετάρτη, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη και στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπιας, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλείσει στο κτήριο, προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις.

Σπασμένα παράθυρα, αναποδογυρισμένα έπιπλα και ζημιές σε όλο το Χάμιλτον Χολ του Πανεπιστημίου Κολούμπια άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της κατάληψης.

Όχημα της αστυνομικής υπηρεσίας εφοδιασμένο με σκάλες στο Χάμιλτον Χόλ όπου είχαν να καταλάβουν οι φοιτητές, με αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Η διοίκηση της Κολούμπιας ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ προειδοποίησε πως εάν συνεχίσουν οι διαμαρτυρίες «θα έχουν ασφαλώς συνέπειες», κατηγορώντας τους φοιτητές ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτηρίου.

Να σημειωθεί πως, οι καταλήψεις κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Παλαιστίνη πληθαίνουν κάθε εβδομάδα που περνά, λαμβάνοντας τη μορφή αντιπολεμικού κινήματος που προσομοιάζει σε εκείνο της δεκαετίας του '60 υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ.

Εκατοντάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών σε πάνω από 25 πανεπιστημιουπόλεις

Στο μεταξύ, «μπαράζ» συλλήψεων φοιτητών και φοιτητών που ζητούν να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα έχουν πραγματοποιήσει σε περισσότερες από 25 πανεπιστημιουπόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, από τις 18 Απριλίου, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις κολεγίων και πανεπιστημίων από την άκρη σ' άκρη στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ