ΚΟΣΜΟΣ

Τα κτίρια στο μέλλον δεν θα είναι όπως νομίζουμε

Τα κτίρια στο μέλλον δεν θα είναι όπως νομίζουμε
Το κτίριο στο Καζακστάν World Architectural Festival

Πώς θα μοιάζουν τα κτίρια στο μέλλον; Σε τι κατοικίες θα ζούμε σε κάποια χρόνια; Για να πάρουμε μια ιδέα, η πρώτη ένδειξη θα δοθεί αυτή την εβδομάδα, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής. Το περιβάλλον της κατασκευής θα γίνει πιο κατανοητό και πιο βιώσιμο.

Πάνω από 100 σχέδια κατασκευών θα "ανταγωνιστούν" μεταξύ τους στις 12 κατηγορίες του φεστιβάλ για το μέλλον, οι οποίες καλύπτουν τομείς όπως το σπίτι, χώροι γραφείου, κέντρα υγείας και άλλα.

Προσέχοντας τη φύση

Πολλές σχεδιαστικές πρακτικές έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από τη φύση. Το Κλάουντ Σίτι για παράδειγμα ("Cloud City") είναι ένα σύμπλεγμα 65 χώρων που μιμείται σχηματισμούς από σύννεφα. Την ιδέα για το κτίριο την συνέλαβε η Ένωση Αρχιτεκτόνων του Καζακστάν και περιλαμβάνει ένα μπλοκ (πάνελ) "συννεφιασμένο" που χωρίζει τα σπίτια, τα γραφεία, τα ξενοδοχεία και τα σημεία αγορών. Τα μπλοκ αλλάζουν επίτηδες και κανονίζονται ετσι ώστε το ηλιακό φως να περνά κατευθείαν σε εσωτερικό αίθριο.

Το σπίτι ISSA Grotto Hill από την PROARH είναι ένα εξοχικό που βρίσκεται στο νησί της Κροατίας Βις, το αρχαίο ελληνικό Ίσσα δηλαδή. Το κτίριο που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2016 παίρνει ιδέες από σπηλιές και σπήλαια και σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί ως σπίτι διακοπών, όπως επίσης για καλλιέργεια ελαιών.

Το σπίτι θα χτισθεί στην πλευρά ενός λόφου και τούτο σημαίνει πως ο χώρος είναι περιορισμένος. Οι αρχιτέκτονες στην PROARH χρησιμοποιούν πέτρα και σκυρόδεμα, επομένως το κτίριο θα φέρνει σε πρωτόγωνη κατοικία.

Αναπλάσαν - ακολούθησαν παραδοσιακές αρχιτεκτονικές τεχνικές της Μεσογείου, όπως η χρήση τοίχου από πέτρα, μία τεχνική πολύ γνωστή στην εληνική αρχιτεκτονική.

Σημειώσεις από το παρελθόν

Το ντεπόζιτο των αρχιτεκτόνων Sanjay Puri είναι ένα γραφείο που μοιάζει σαν κάποιος να έχει δημιουργήσει μία αναπαράσταση αρχαίων ινδικών σκαλοπατιών. Είναι οι κατασκευές εκείνες με τα πολλαπλά σκαλοπάτια, τετραγωνικές συνήθως, που καταλήγουν σε νερό, σαν είδος πηγαδιού.

Το κτίριο είναι σχεδιασμένο να χωράει γύρω από νερό και συλλέγει βρόγχινο νερό στο ντεπόζιτο μέσα από το σύστημα άδερυσης της πόλης. Μπορεί να κρατήσει νερό για 40 ημέρες.

Αυτή η μοντέρνα έκδοση των ινδικών κατασκευών η οποία χρησιμοποιεί την φυσική συλλογή ύδατος, επίσης ενθαρρύνει την επικοινωνία μέσα στην κοινότητα, με ανοιχτές πλατφόρμες.

Οι αρχιτέκτονες επίσης προσπαθούν να μειώσουν το κόστος. Το κινεζικό Green Canal Museum, ένα κτίριο αφιερωμένο στον πολιτισμό βρίσκεται σο μεγάλο κανάλι στην Κίνα και είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η κατασκευή σχεδιάστηκε από διεθνή εταιρεία με βάση την Σινγκαπούρη, και εν μέρει βρίσκεται πάνω στο κανάλι. Αυτό επιτρέπει στο φως να περνά κατευθείαν στο εσωτερικό.

Πηγή CNN Clouds and caves? Buildings of the future may not be quite what you expect

Zahra Jamshed CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ