Μόσχα προειδοποιεί Λονδίνο: Λόγος αντεπίθεσης οι δηλώσεις Κάμερον για την Ουκρανία
Θερμή χειραψία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη Παρασκευή στο Κίεβο
Ukrainian Presidential Press Office via APΛάδι στη φωτιά φαίνεται πως έριξαν οι δηλώσεις Κάμερον περί χρήσης βρετανικών πυραύλων κατά της Ρωσίας από ουκρανικό έδαφος: Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα (6/5) το Λονδίνο ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού.
Ο πρέσβης της Βρετανίας Νάιτζελ Κέισι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί μια επίσημη διαμαρτυρία, μετά τις εμπηστικές δηλώσεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών:
«Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που της δίνει η Βρετανία για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Εναπόκειται στο Κίεβο αν θα το κάνει ή όχι», διεμήνυσε από το Κίεβο το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται στο Λονδίνο ως αλλαγή πολιτικής,
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Κάμερον αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα ντε φάκτο εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας.
«Ο Κέισι προειδοποιήθηκε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι θεωρεί τις δηλώσεις Κάμερον μια σοβαρή κλιμάκωση.
«Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο και αμέσως να διαψεύσει τις επιθετικές προκλητικές δηλώσεις από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τον πλέον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάμερον: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα επίθεσης σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους
Πεσκόφ: «Επικίνδυνες» οι δηλώσεις Μακρόν και Κάμερον για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ρωσία: Ανακοίνωσε άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα με το βλέμμα στην Ουκρανία και τη Δύση
Έρευνα του BBC: Η Μόσχα στρατολογεί Κουβανούς μισθοφόρους στον πόλεμο με την Ουκρανία
Παρουσία Τραμπ η κλήρωση για το Μουντιάλ του 2026 (vid)
19:18
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09
Liveblog: Υποδομές στα όρια των αντοχών τους - Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία Byron
19:00