Πολωνία: Η Βαρσοβία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις
Η Πολωνία μπήκε στο στόχαστρο χάκερ μιας ομάδας που συνδέεται με τη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (8/5) το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας (NASK).
Τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τους και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι και η χώρα του είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν.
«Κακόβουλο λογισμικό που στόχευε πολωνικούς κυβερνητικούς θεσμούς διακινήθηκε αυτήν την εβδομάδα από την ομάδα APT28 που συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας» αναφέρει η ανακοίνωση της NASK. «Τεχνικοί δείκτες και ομοιότητες με παλαιότερες επιθέσεις επέτρεψαν την ταυτοποίηση της ομάδας APT28. Η ομάδα αυτή συνδέεται με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU)», πρόσθεσε.
Η NASK συνέστησε στους διαχειριστές των δικτύων να εξακριβώσουν εάν οι εργαζόμενοι τους δέχτηκαν επίθεση.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για σχολιασμό του θέματος. Δεν υπάρχει επίσης κανένα σχόλιο από τη Μόσχα.
Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες του αμυντικού και αεροδιαστημικού τομέα καθώς και στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Η Μόσχα απάντησε σήμερα ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί αβάσιμους μύθους περί Ρώσων χάκερ για να κλιμακώσει την ένταση.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Sky News: Κινέζοι πράκτορες «χάκαραν» το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας
Ρωσία - CNNi: Χάκαραν βάση δεδομένων για κρατούμενους ως εκδίκηση για τον Ναβάλνι
Απολογείται ο 30χρονος που συνελήφθη ως συνεργός στο διπλό φονικό στη Φοινικούντα
10:30
Ουκρανική επίθεση σε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο της Ρωσίας (vid)
10:19
Η «ληστεία» του Πούτιν, το ευρωπαϊκό ρίσκο και οι εσωτερικές ρωγμές
10:10
Κωνσταντίνος Φουντάς: Ο Έλληνας που χαράσσει την επιστημονική πορεία της Ευρώπης από το CERN
10:00