ΚΟΣΜΟΣ

Έκδοση υπόπτου για τρομοκρατία από την Ολλανδία στη Γαλλία

Έκδοση υπόπτου για τρομοκρατία από την Ολλανδία στη Γαλλία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Leonardo Benassatto

Οι ολλανδικές Αρχές παρέδωσαν την Πέμπτη στη γαλλική δικαιοσύνη έναν Γάλλο υπήκοο που φέρεται ότι σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση.

Ο Ανίς Μπαρί, 32 ετών, ο οποίος έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, συνελήφθη στις 27 Μαρτίου στο Ρότερνταμ κατόπιν αιτήματος του Παρισιού.

Εκδόθηκε από την Ολλανδία την Πέμπτη και του ασκήθηκε δίωξη για "σύσταση τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης" και "παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων". Ο Μπαρί κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στο διαμέρισμα όπου κατοικούσε στο Ρότερνταμ βρέθηκαν σφαίρες βάρους 45 κιλών, διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, όπως αυτές που χρησιμοποιούντα στα καλάσνικοφ.

Ο φερόμενος ως τρομοκράτης πιστεύεται ότι είχε λάβει εντολή από το Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει επίθεση στη Γαλλία σε συνεργασία με τον Ρεντά Κρικέτ -ο οποίος είχε συλληφθεί κοντά στο Παρίσι λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν στη Συρία στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν. Στη συνέχεια φέρονται ότι πηγαινοέρχονταν μεταξύ Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας.

Ο Κρικέτ έχει παραδεχτεί ότι φιλοξενούσε τον Μπαρί σε ένα διαμέρισμα στο Αρζεντέιγ, το οποίο είχε νοικιάσει δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 105 γραμμάρια TATP -της εκρηκτικής ουσίας που προτιμούν οι τζιχαντιστές- καθώς και δύο μπιτόνια των 10 και 15 λίτρων που περιείχαν οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και ακετόνη.

Στο Βέλγιο έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί τρεις άνδρες που σχετίζονται με τον Ρεντά Κρικέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ