ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών σε Σύρο για διάπραξη εγκλήματος πολέμου

Σουηδία: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών σε Σύρο για διάπραξη εγκλήματος πολέμου
Ο 29χρονος Σύρος Μουχάναντ Ντρούμπι. Οι φωτογραφίες του στη Σουηδία και στη Συρία δείχνουν έναν «άλλο» άνθρωπο Twitter @Expressen

Ένας Σύρος ηλικίας 29 ετών, ο οποίος είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army – FSA), καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Σουηδίας σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου.

H ποινή επιβλήθηκε την εκδίκαση της έφεσης που είχε υποβάλει στην πρωτόδικη απόφαση τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και είχε καταδικαστεί για πέντε χρόνια.

Ο Μουχάναντ Ντρούμπι (Mouhannad Droubi) προδόθηκε από ένα βίντεο το οποίο είχε αναρτήσει ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2012, και στο οποίο εικονιζόταν να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό ενός στρατιώτη του καθεστώτος για να αναγκαστεί το θύμα να ομολογήσει ότι ανήκε στις δυνάμεις του Μπασάρ Aλ Άσαντ (Bashar al-Assad).

Στο βίντεο εικονίζεται το θύμα, ένας άνδρας ήδη τραυματισμένος, δεμένος χειροπόδαρα, να δέχεται επανειλημμένα χτυπήματα με ρόπαλο και μαστίγιο από τουλάχιστον πέντε βασανιστές. Εξ αυτών, μόνον ο Ντρούμπι αναγνωρίστηκε.

Ο πρώην αντάρτης ζει από το 2013 στη Σουηδία, τη χώρα όπου είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο.

Η σημερινή δίκη σηματοδότησε την ολοκλήρωση της τρίτης κατά σειρά δικαστικής διαδικασίας για την υπόθεση του· με κάθε απόφαση τού επιβλήθηκε και βαρύτερη ποινή.

Στην πρώτη δίκη τον Φεβρουάριο του 2015, δικαστήριο της Στοκχόλμης τον είχε καταδικάσει για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, καθώς διέπραξε βιαιότητες σε βάρος ενός αιχμαλώτου πολέμου. Καταδίκασε τον Ντρούμπι σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Όμως, ένας δημοσιογράφος βρήκε στην Τουρκία το θύμα του ξυλοδαρμού. Εκείνος τού αποκάλυψε πως, όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, είχε ήδη λιποτακτήσει κι ενταχθεί στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ο άνδρας προσέφυγε στα σουηδικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ξαναρχίσει από το μηδέν.

Τον Μάιο του 2016, δικαστήριο της Χουντίνιε (Huddinge) επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης επτά ετών, κάνοντας λόγο για επίθεση με στόχο την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Στη σημερινή του απόφαση, το εφετείο της Στοκχόλμης έκανε λόγο περί διάπραξης ενός εγκλήματος πολέμου, εξηγώντας ότι στη Συρία εν έτει 2012 οι πράξεις του Ντρούμπι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν τίποτε άλλο. Επίσης, αποφάσισε την απέλασή του και την αμετάκλητη απαγόρευση της εισόδου του στη σουηδική επικράτεια, αφού προηγουμένως έχει εκτίσει την ποινή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ