ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας

Frontex: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκίας
Τούρκοι στρατιώτες φυλούν τα σύνορα με τη Συρία, καθώς ένα προσφυγόπουλο τους κοιτά πίσω από τα συρματοπλέγματα στην άλλη πλευρά, κοντά στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη του Ακτσάκαλε (Akçakale) στην επαρχεία Σανλιούρφα (Şanlıurfa), την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 REUTERS/Osman Orsal/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY

Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία ένδειξη περί αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ–Τουρκία για το προσφυγικό, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Frontex Μπερντ Κέρνερ (Berndt Körner).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο Αυστριακός αξιωματούχος τόνισε πως ο ίδιος βρίσκεται σχεδόν καθημερινά προσωπικά σε επαφή με τους συνδέσμους του οργανισμού στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Κέρνερ, η επιχειρησιακή συνεργασία με την Τουρκία λειτουργεί. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πολιτική, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ημέρα σε ημέρα, ενώ είναι δύσκολο να ειπωθεί εάν –σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας– θα επαναληφθούν οι εικόνες του 2015 με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να μετακινούνται προς την Ευρώπη. Όπως είπε, αν μια ομάδα ανθρώπων τεθεί σε κίνηση ανεξαρτήτως περιοχής, τότε θα δημιουργηθεί πολύ γρήγορα –μέσα σε μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες– ένα νέο προσφυγικό ρεύμα.

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η Αθήνα περί έλλειψης εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση αποτυχίας της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ο Κέρνερ απάντησε ότι είναι εν γνώσει της Frontex η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ανέφερε ότι έχουν παραμείνει πάνω από 600 υπάλληλοι στην περιοχή, καθώς από την προηγούμενη εμπειρία θα πρέπει κανείς να είναι σε θέση να μετακινεί δυνάμεις γρήγορα και να τις ενισχύει.

Επισήμανε, πάντως, πως ενίσχυση της συνοριοφυλακής αφ' εαυτής δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στην προσφυγική κρίση.

Ο αναπληρωτής διεθυντής της Frontex ισχυρίστηκε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο έμφαση στις χώρες προέλευσης, να διευθετηθούν οι εμπόλεμες συρράξεις και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια· διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ