ΚΟΣΜΟΣ

Δεν δολοφονήθηκε ο αστυνομικός στις ΗΠΑ αλλά αυτοκτόνησε

Δεν δολοφονήθηκε ο αστυνομικός στις ΗΠΑ αλλά αυτοκτόνησε
Αστυνομικοί κατά τη διάρκεια ερευνών για αυτό που φαινόταν ως φόνος αστυνομικού Scott Olson Getty Images

Αρχικά ονομάστηκε ήρωας, μετά τον θάνατό του, στο Φοξ Λέικ του Ιλινόις στις ΗΠΑ. Τώρα τον αστυνομικό Τζο Γκλινίεβιτς (Joe Gliniewicz) είναι πιο πιθανό να τον θυμούνται ως...προδότη. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός υποτίθεται πως δολοφονήθηκε από άγνωστο σε επίθεση με μαχαίρι. Τώρα αυτό που έμοιαζε με δολοφονία, αποδεικνύεται πως ήταν μία "προσεκτικά σχεδιασμένη αυτοκτονία", είπε ο Τζορτζ Φιλένκο ( George Filenko), διοικητής του τμήματος αντιμετώπισης εγκλημάτων της κομητείας του Λέικ την Τετάρτη.

Πολύ παραπάνω, "αυτή η αυτοκτονία ήταν το αποτέλεσμα εγκληματικών πράξεων τις οποίες διέπραξε ο Γκλινίεβιτς" είπε ο Φιλένκο, ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα έρευνας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με τον θάνατο του αστυνομικού.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας φαίνεται πως έκλεβε και ξέπλενε χρήματα από πρόγραμμα της αστυνομίας το οποίο "κατεύθυνε" νέους που ήλπιζαν να γίνουν αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με τον Φιλένκο. Ο Γκλινίεβιτς ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα και έκλεβε χρήματα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Η έρευνα αποκάλυψε πως ο αστυνομικός, που ήταν...ειδικός στο να στήνει πλαστές σκηνές εγκλήματος, έφτια έτσι και τη δική του ώστε να φανεί η αυτοκτονία ως δολοφονία.

Όπως δείχουν τα στοιχεία, ο αστυνομικός τοποθέτησε δικό του εργαλείο - όπλο στη σκηνή του εγκλήματος, σε μία προσπάθεια "να ξεγελάσει τους ερευνητές και τους ντετέκτιβ και να "περάσει" ως δολοφονία η πράξη του".

Ο αξιωματικός της αστυνομίας φαίνεται πως έκλεβε και ξέπλενε χρήματα από πρόγραμμα της αστυνομίας το οποίο "κατεύθυνε" νέους που ήλπιζαν να γίνουν αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με τον Φιλένκο. Ο Γκλινίεβιτς ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα και έκλεβε χρήματα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

"Απόλυτη προδοσία"

Απέχοντας πολύ από το να είναι τελικά ήρωας, ο Γκλινίεβιτς "διέπραξε την απόλυτη προδοσία" με τις πράξεις του τα προηγούμενα επτά χρόνια, συνέχισε ο Φιλένκο. "Συμπεριφέρθηκε για χρόνια με τρόπο εντελώς αντίθετο στην εικόνα που είχε φτιάξει".

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν. Άλλη μία που έγινε την Τετάρτη, δείχνει πως μία ομάδα, ένας σύλλογος πιο σωστά, έδωσε στην οικογένεια του αστυνομικού 15.000 δολάρια και ζητούσε τα χρήματα πίσω.

Το κλαμπ 100 το οποίο βοηθά οικογένειες που έχασαν ανθρώπους στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, ανέφερε πως "αυτό είναι μάλλον αλήθεια".

Από την πλευρά της, η οικογένεια δεν ανταποκρίθηκε αλλά εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να γίνει σεβαστή η αρχή της μη δημοσίευσης (ιδιωτικότητα) καθώς υποφέρει από την "απώλεια ενός αγαπημένου συζύγου και πατέρα".

Ο Γκλινίεβιτς ήταν γνωστός στο Φοξ Λέικ. Πριν γίνει αστυνομικός υπηρέτησε στον στρατό και μετά στις εφεδρείες από το 1980 έως το 2007. Κέρδισε το παρατσούκλι Τζι Άι Τζο (GI Joe) από όσους τον γνώριζαν. Αποχώρησε ως αρχιλοχίας.


Scott Olson Getty Images

Πάντως δεν είχε προσέξει κανείς κάτι το αξιοπερίεργο στη συμπεριφορά του.

Οι ντετέκτιβ που ερευνούσαν την υπόθεση, κοίταξαν εξονυχιστικά 6.500 ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία ο Γκλινίεβιτς έσβησε. Συγχρόνως ελέγχθηκαν χιλιάδες σελίδες από τραπεζικές συναλλαγές και δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τουλάχιστον άλλοι δύο εμπλέκονται στην εγκληματική δραστηριότητα με τις ανακρίσεις να είναι ακόμα σε εξέλιξη, οπότε και δεν ανακοινώθηκαν παραπάνω στοιχεία.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μηνύματα του Γκλινίεβιτς που αντάλλαξε με άγνωστα ακόμα άτομα στην αστυνομία. Σε αυτά συζητά για τον Explorer Post, μία οργάνωση νέων που υποστηρίζεται από την αστυνομία. Ο Γκλινίεβιτς ήθελε χορηγία από σπόνσορα kai πήγε σε άλλον οργανισμό οπότε η αρχή της πόλης δεν θα έψαχνε εξονυγχιστικά τα οικονομικά του.

"Η διοικητής δεν υπογράφει τη μετακίνηση στην αμερικανική λεγεώνα (πρόκειται για την άλλη οργάνωση νέων) και εάν το καθυστερήσει και ξεκινήσει να ψάχνει είμαι για τα καλά γαμ...", γράφεται σε μήνυμα στις 13 Μάη.

Στις 25 Ιουνίου συμβούλευσε το ίδιο πρόσωπο "να ξεκινήσεις να βάζεις λεφτά στον λογαριασμό ή θα με επισκέπτεσαι στη φυλακή!! Ο 1600 και ο 777 ήρθαν από εδώ..."

Ποιός ήταν ο Τζο Γκλινίεβιτς;

Ο Φιλένκο πάντως ξεκαθάρισε πως "πιστεύαμε απόλυτα ότι ο θάνατος του Γκλινίεβιτς ήταν ανθρωποκτονία. Δεν είχαμε ποτέ πρόφαση να ξεγελάσουμε τους πολίτες.


victim Lake County Sheriffs Office via Getty Images

Η τελευταία κλήση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αστυνομικός ήταν μέσα στο άγχος επειδή ανησυχούσε για το τι θα ανακάλυπταν. Είχε ζητήσει μάλιστα να συνταξιοδοτηθεί τον Αύγουστο του ζητήθηκε όμως να μείνει άλλον έναν μήνα.

Το πρωί της πρώτης Σεπτεμβρίου ο αστυνομικός έστειλε στις 7:52 σήμα μέσω ασυρμάτου πως καταδίωκε ομάδα τριών με τα πόδια. Τρία λεπτά μετά αιτήθηκε ενισχύσεις. Η επικοινωνία διακόπηκε και οι συνάδελφοί τους δεν θα άκουγαν ξανά τη φωνή του.

Πέντε λεπτά μετά, στις 8, καταφτάνουν οι ενισχύσεις και λίγα λεπτά αργότερα βρίσκουν νεκρό τον Γκλινίεβιτς, περίπου 500 μέτρα πιο πέρα.

Εντοπίσθηκαν τρεις άνδρες σε βίντεο αλλά δεν βρέθηκε κάτι το ύποπτο εις βάρος τους.

Ο πυροβολισμός

Ο Γκλινίεβιτς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο τη στιγμή που δολοφονήθηκε, σύμφωνα με δύο αστυνομικούς οι οποίοι εξέτασαν το πτώμα. Τον είχαν χτυπήσει δύο σφαίρες, μία τη σταμάτησε το αλεξίσφαιρο και άλλη μία διαπέρασε τον κορμό του. Στο σημείο βρέθηκε και το 40ρι πιστόλι του αστυνομικού. Αποδείχθηκε πως ετο όπλο είχε ρίξει αλλά δεν ήταν σαφές ποιος είχε πατήσει την σκανδάλη.

Η υπόθεση έμοιζε με "καθαρή" δολοφονία, εντούτοις από το τραπέζι δεν έφευγαν και άλαλ σενάρια, γεγονός που σηματοδοτεί την άρνηση των αστυνομικών να επικεντρωθούν μόνο σε αυτή την πιθανότητα. Κάτι δεν "κολλούσε" λοιπόν. Τους επιβεβαίωσε η ιατροδικαστική έρευνα. Ο ιατροδικαστής δεν μπορούσε να αποφασίσει εάν ήταν δυστύχημα, δολοφονία ή αυτοκτονία.

Εν τω μεταξύ βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. Πάνω από 400 αστυνομικοί έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το δάσος κοντά στο Φοξ Λέικ, οχήματα και στάβλους.



Scott Olson Getty Images

Η υπηρεσία για τον έλεγχο των όπλων και εκρηκτικών επίσης πήρε μέρος στην έρευνα. Κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: Δεν αναγνωρίστηκαν ύποπτοι.

Πηγή CNN Death of Fox Lake, Illinois, officer a 'carefully staged suicide'

Mariano Castillo. Pamela Brown, Ray Sanchez, Dana Ford, Ed Payne, Faith Karimi and Ashley Fantz also contributed

ΔΗΜΟΦΙΛΗ