ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έσπασαν την πολιορκία στο Χαλέπι λένε οι αντικυβερνητικοί αντάρτες

Συρία: Έσπασαν την πολιορκία στο Χαλέπι λένε οι αντικυβερνητικοί αντάρτες
REUTERS

Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, ανέτρεψαν σήμερα την κατάσταση στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, δηλώνοντας ότι έσπασαν την πολιορκία που είχαν επιβάλει στις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων οι δυνάμεις της Δαμασκού και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους.

Το καθεστώς της Δαμασκού ανακοίνωσε το απόγευμα από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν πολλές θέσεις των ανταρτών κοντά στο Χαλέπι, τη στιγμή που η στρατιωτική κατάσταση στην ζώνη είναι ευμετάβλητη.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ σε μία άλλη εξέλιξη σε αυτόν τον πόλεμο, Αραβες και κούρδοι μαχητές κατήγαγαν μεγάλη νίκη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνοντας ένα από τα προπύργιά τους, την πόλη Μπανμπίζ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

Από την Μανμπίζ περνά η κύρια οδός τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους, η οποία συνδέει τα τουρκικά σύνορα με την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, τη Ράκα.

Η επίθεση κατά της πόλης διήρκεσε δύο μήνες και στην επιχείρηση αυτή οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας είχαν την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συναπισμού.

Η πόλη του Χαλεπίου είναι χωρισμένη από το 2012 σε συνοικίες που ελέγχονται από τους σύρους αντάρτες και τις δυτικές συνοικίες που βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων της Δαμασκού. Οι πρώτοι πολιορκούνταν από τις 17 Ιουλίου από το καθεστώς και οι δεύτεροι ήσαν περικυκλωμένοι από τους αντικαθεστωτικούς.

«Οι αντάρτες έσπασαν την πολιορκία» των συνοικιών τους στο Χαλέπι, ανήγγειλε στον λογαριασμό της στο Twitter η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση, ενώ μία από τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν την επίθεση των ανταρτών, η Αχραρ-αλ-Σαμ, ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ότι η προώθηση των ανταρτών «τους άνοιξε τον δρόμο προς το Χαλέπι». Σύμφωνα με την οργάνωση, οι ανταρτικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία της Ραμούσα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Δαμασκού, αποκαθιστώντας τη σύνδεση με τις ανταρτικές συνοικίες της πόλης.

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τηρώντας πιο επιφυλακτική στάση , επιβεβαίωσε μόνο ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν μόνο ένα τμήμα της Ραμούσα αποκαθιστώντας την εδαφική σύνδεση με τις ανταρτικές συνοικίες της πόλης του Χαλεπίου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της συνοικίας παραμένει υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ