ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Μιτσκόσκι: Συνταγματικό δικαίωμα να αποκαλούμε τη χώρα μας όπως θέλουμε

Προκαλεί ο Μιτσκόσκι: Συνταγματικό δικαίωμα να αποκαλούμε τη χώρα μας όπως θέλουμε
AP Photo/Boris Grdanosk

Σε νέα πρόκληση  στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προχώρησε και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μιτσκόσκι ο οποίος δήλωσε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί.

Μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο δικαστήριο της Χάγης.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί την χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό.

Τέλος, σημειώνει πως το VMRO δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

«Καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές»

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία» σημειώνει.

«Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και τους νόμους. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα», τονίζει.

«Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι Μακεδονία και μακεδονικός καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον», αναφέρει ακόμη.

«Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβίαση την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε», σημειώνει.

«Αν κάποιος περιμένει από το ΒΜΡΟ να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διοαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία» υπογραμμίζει.

«Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες να επενδύουν στην Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε μια ανοιχτή σκηνή πολιτικών μυών» προσθέτει

«Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε … Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κ.λπ..», καταλήγει.

Η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάριζε για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας:

«Γνωρίζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής πορείας είναι πράγματι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία προβλέπεται το ακριβές όνομα της χώρας».

Γεραπετρίτης με Τσέχο ομόλογό του: Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία εξ ορισμού υπερβαίνει τους εσωτερικούς νόμους, άρα δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε υποχώρηση».

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε περαιτέρω, αλλά όπως είπα υποχωρήσεις στα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ