ΚΟΣΜΟΣ

Η «άνιση μάχη» του Τόκιο με τα ρακούν, που έχουν «κατακλύσει» την πρωτεύουσα

Η «άνιση μάχη» του Τόκιο με τα ρακούν, που έχουν «κατακλύσει» την πρωτεύουσα

Ρακούν

(AP Photo/Charlie Riedel)

Σε «πονοκέφαλο» έχει μετατραπεί ο αυξανόμενος πληθυσμός των άλλοτε δημοφιλών ως κατοικίδιων ρακούν στο Τόκιο, με τις ιαπωνικές Αρχές να «δίνουν μάχη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στο τοπικό οικοσύστημα.

Ο αριθμός των ρακούν που συναντώνται στην πρωτεύουσα κάθε χρόνο έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Οι δήμοι στο δυτικό Τόκιο έχουν ανταποκριθεί στήνοντας παγίδες και ανοίγοντας τηλεφωνικές γραμμές για τους κατοίκους που εντοπίζουν ζημιές στις καλλιέργειες ή βλέπουν τα ζώα να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Τα παμφάγα ζώα δεν είναι ιθαγενή στην Ιαπωνία, όπου είναι ένα από τα 156 είδη που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Περιβάλλοντος με επεμβατικά εξωγενή πλάσματα που περιλαμβάνει επίσης το μαύρο λαβράκι, τα μυρμήγκια φωτιάς και τις χελώνες.

Ο πληθυσμός των ρακούν εκτοξεύτηκε μετά την εγκατάλειψη ή τη φυγή αυτών που κρατούνταν ως κατοικίδια και στη συνέχεια αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στη φύση, ανέφερε δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Mainichi Shimbun, το οποίο επικαλείται η Guardian.

Τα ζώα έγιναν δημοφιλή ως κατοικίδια μετά την επιτυχία μίας τηλεοπτικής σειράς anime της δεκαετίας του 1970, το «Rascal the Raccoon», το οποίο φέρεται να οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών των ζώων. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα tanuki, ή τα σκυλιά ρακούν, ζώα που εμφανίζονται στην ιαπωνική λαογραφία και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη.

Τα ρακούν βρίσκονται κυρίως σε λοφώδεις περιοχές στις δυτικές παρυφές του μητροπολιτικού Τόκιο, όπου προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να διατηρήσουν τον αριθμό των ρακούν υπό έλεγχο: τα ζώα δεν αναπαράγονται μόνο γρήγορα, αλλά προσαρμόζονται επίσης γρήγορα σε άγνωστα περιβάλλοντα.

Συνολικά 1.282 ρακούν πιάστηκαν στο Τόκιο το οικονομικό έτος που έληξε τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τη μητροπολιτική κυβέρνηση, σε σύγκριση με 259 μια δεκαετία νωρίτερα. Το φαινόμενο γίνεται πιο εμφανές από την καταστροφή στις αγροτικές περιοχές, όπου προκάλεσαν ζημιές αξίας 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το οικονομικό έτος 2022, δήλωσε το υπουργείο αγροκτημάτων, προσθέτοντας ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και το ζωικό κεφάλαιο ήταν οι πιο συνηθισμένοι στόχοι.

Η Mainichi έγραψε επίσης ότι τα ρακούν καταναλώνουν την απειλούμενη με εξαφάνιση σαλαμάνδρα του Τόκιο, η οποία επίσημα θεωρείται ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα δεκαετιών καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα μέτρα που θεσπίστηκαν μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είχαν μικρή επίδραση. «Οι παγίδες μας σπάνε μερικές φορές, καθώς τα ρακούν θέλουν επίσης απεγνωσμένα να ζήσουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά πιάνονται στην πραγματικότητα, επομένως δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τη συνολική εμβέλειά τους», είπε ένας αξιωματούχος στη Mainichi.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Τόκιο, με καταγγελίες για ζημιές από ρακούν σε καλλιέργειες, υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες και κήπους να αναφέρονται σχεδόν σε όλους τους 47 νομούς της Ιαπωνίας. Στη Niigata, στην ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας, τα ρακούν έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2018, ενώ στον βορειότερο νομό του Χοκάιντο, όπου τα ζώα πιστεύεται ότι είχαν εγκατασταθεί πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν γεωργικές ζημιές εκατομμυρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ