ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αλλαγή «πλεύσης» για τους Εργατικούς - Στενότερες σχέσεις με την ΕΕ αν έρθουν στην εξουσία

Βρετανία: Αλλαγή «πλεύσης» για τους Εργατικούς - Στενότερες σχέσεις με την ΕΕ αν έρθουν στην εξουσία
AP Photo

Αμβλύνει την ευρωσκεπτικιστική του ρητορική το κόμμα των Εργατικών στην Βρετανία ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα, με το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, Ντέιβιντ Λάμι να δηλώνει πως «θα δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σβήσει τις "μνησικακίες" του Brexit».

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές «είναι η ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα στις μνησικακίες του παρελθόντος μετά το Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 51χρονος, ο οποίος αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Να σημειωθεί ότι, οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, με προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Αν το Εργατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία, φιλοδοξεί να «δημιουργήσει εκ νέου έναν δομημένο διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα που αξίζουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι.

Το πρόγραμμα των Εργατικών

Οι Εργατικοί, οι οποίοι δεν έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 14 χρόνια, προτείνουν κυρίως τη διαπραγμάτευση ενός νέου «συμφώνου ασφαλείας» με την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να υπάρχει «ενισχυμένος συντονισμός σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στρατιωτικών, οικονομικών, κλιματικών, υγειονομικών, για την κυβερνοασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε πρόσφατα ο Λάμι στο περιοδικό Foreign Affairs.

Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει δυνατό να ολοκληρωθεί η «ακλόνητη δέσμευση» της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εντός του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα μια κυβέρνηση Εργατικών «θα εντείνει τις προσπάθειες για να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πολωνία».

Το Εργατικό Κόμμα σκοπεύει επίσης να συνάψει μια αγγλογερμανική αμυντική συμφωνία, παρόμοια με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε με τη Γαλλία το 2010.

«Πυξίδα» ο «προοδευτικός ρεαλισμός»

«Η διπλωματία μας πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την τέχνη της μεγάλης στρατηγικής», δήλωσε ο Λάμι, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να ασκήσει μια πολιτική με γνώμονα έναν «προοδευτικό ρεαλισμό».

Ο επικεφαλής των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Ωστόσο το κεντροαριστερό κόμμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αν έρθει στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραμένει έντονη η συζήτηση για τις συνέπειες του Brexit.

Στα μέσα Απριλίου, το Λονδίνο διέψευσε τις ελπίδες των Βρυξελλών καθώς αρνήθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πλήρωσε το τίμημα της αποχώρησης από την ΕΕ.

Με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε κυρίως από το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών Erasmus για φοιτητές. Πρότεινε τον δικό του μηχανισμό για φοιτητές, το πρόγραμμα Alan Turing.

Ο Λάμι δεν απέκλεισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων και δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα «είναι μέρος των συζητήσεων» που θα έχουν οι Εργατικοί με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ