ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πλημμύρες στην περιοχή της Λιέγης, καταρρακτώδεις βροχές και σε Γαλλία και Γερμανία

Βέλγιο: Πλημμύρες στην περιοχή της Λιέγης, καταρρακτώδεις βροχές και σε Γαλλία και Γερμανία

Πλημμύρες στο Βέλγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Virginia Mayo

Σφοδρές πλημμύρες έπληξαν την περιοχή της Λιέγης στο ανατολικό Βέλγιο κατά τη διάρκεια της νύχτας συνέπεια των καταρρακτωδών βροχών οι οποίες έπληξαν επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. 

Περίπου 550 κλήσεις για επέμβαση καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην επαρχία της Λιέγης, και 150 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν, ανέφερε ο περιφερειάρχης Ερβέ Ζαμάρ το Σάββατο (18/5), προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

«Οι επεμβάσεις συνίσταντο κυρίως σε επιχειρήσεις άντλησης νερού, οι οποίες διακόπηκαν τα μεσάνυχτα και επαναλήφθηκαν το πρωί, εκεί όπου εξακολουθεί να είναι απαραίτητο», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υπηρεσίες του.

Τα νερά υποχωρούσαν από όλες τις περιοχές , διευκρίνισαν, υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες διάσωσης εξακολουθούν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Στον δήμο Φορόν (βορειοανατολικά) το νερό «έφθανε στο ύψος του στήθους» σε ορισμένες κατοικίες, σύμφωνα τον δήμαρχο Ζορίς Γκενς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην ολλανδική επαρχία Λίμπουργκ, δύο κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου πλημμύρας, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Πλημμύρες σε Γερμανία και Γαλλία

Στη νοτιοδυτική Γερμανία, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και ένας ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός σταμάτησε τη λειτουργία του, ανέφεραν στη διάρκεια της νύχτας τοπικά ΜΜΕ.

Στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ, οι δρόμοι ήταν βαθιά κάτω από το νερό και οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μεταφέρουν τους κατοίκους με βάρκες σε ασφαλές μέρος. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου επλήγη σοβαρά.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε. Την περιοχή θα επισκεφθεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Στη Γαλλία, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έκτακτο δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μοζέλ (βορειοανατολικά).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ