ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση «διώχνει» τους ξένους φοιτητές από την Ολλανδία

FAZ: Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση «διώχνει» τους ξένους φοιτητές από την Ολλανδία
Pixabay

Περιορισμούς για την εγγραφή ξένων φοιτητών θα θεσπίσει η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία φέρει μεταξύ άλλων τη σφραγίδα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως αναφέρει «η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική θα είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες του νέου συντηρητικού συνασπισμού, κάτι που αφορά και τους φοιτητές.

Στη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων αναφέρει ότι θα περιορίσει την προσέλευση προπτυχιακών φοιτητών (bachelor), εκτός από κλάδους, για τους οποίους παρατηρείται υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Τα ολλανδικά θα επανέλθουν ως γλώσσα διδασκαλίας σε περισσότερα προγράμματα σπουδών, ενώ για τους αλλοδαπούς καθιερώνονται περιορισμοί εισακτέων (numerus clausus)».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2023/24 το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι αλλοδαποί.

Ο αριθμός τους έφτανε τους 90.000, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (…) Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία CBS τα τρία τέταρτα των αλλοδαπών φοιτητών προέρχονται από την Ευρώπη, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τη Γερμανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ