ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ για θάνατο Ραϊσί: «Δεν ήμασταν εμείς»

Ισραήλ για θάνατο Ραϊσί: «Δεν ήμασταν εμείς»

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Iranian Presidency Office via AP

Το Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκαν και μέλη της συνοδείας του, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, νεκροί βρέθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσίκαι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν όταν συνετρίβη χθες Κυριακή (19/05) σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, όπως επιβεβαίωσε επίσημα ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Μοχσέν Μανσούρι, με ανάρτησή του στο X. Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Ο θάνατος Ραϊσί δεν θα διαταράξει τη διακυβέρνηση του Ιράν»

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. "Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχάμεντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ