ΚΟΣΜΟΣ

Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα διευρύνει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα

Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα διευρύνει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ 

(AP photo/ Maya Alleruzzo)

Το Ισραήλ σκοπεύει να διευρύνει την στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 20/05 ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά μιας επιχείρησης σε μεγάλη κλίμακα στην πόλη αυτή στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα δημιουργούσε τον κίνδυνο για μαζικές απώλειες αμάχων.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει τη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Σινά στην Αίγυπτο, το τελευταίο προπύργιο των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο ορκίστηκε να αφανίσει μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Έπειτα από εβδομάδες δημόσιων διαφωνιών με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τα σχέδια για τη Ράφα, το Ισραήλ έδωσε εντολή στις 6 Μαΐου στους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης αυτής και άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις.

«Έχουμε δεσμευτεί να διευρύνουμε την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα έως ότου ολοκληρωθεί η διάλυση της Χαμάς και η ανάκτηση των ομήρων», δήλωσε ο Γκάλαντ στον Τζέικ Σάλιβαν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού.

Το Ισραήλ πιστεύει πως δεκάδες όμηροι, που απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κρατούνται στη Ράφα.

Δυτικές δυνάμεις και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει ανησυχίες για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής ασφάλειας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει σε 810.000 τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, πιθανόν πάνω από τον μισό πληθυσμό της πόλης στη διάρκεια του πολέμου.

Προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει σχετικά με τις συνομιλίες με τον Γκάλαντ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του τελευταίου αναφέρεται επίσης ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας «παρουσίασε στον Σύμβουλο (Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ) Σάλιβαν τις προβλέψεις που έκανε το Ισραήλ για την απομάκρυνση του πληθυσμού από την περιοχή της Ράφα και για τη διαμόρφωση της κατάλληλης ανθρωπιστικής ανταπόκρισης».

Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι δυνάμεις του στη Ράφα ανακάλυψαν δεκάδες σήραγγες προς το Σινά, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να προκαλέσει αμηχανία στο Κάιρο. Η αιγυπτιακή κρατική υπηρεσία πληροφοριών είχε παλαιότερα απορρίψει, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς», εικασίες για διασυνοριακό λαθρεμπόριο στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ