ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Εννέα συλλήψεις για σαμποτάζ για λογαριασμό της Μόσχας

Πολωνία: Εννέα συλλήψεις για σαμποτάζ για λογαριασμό της Μόσχας

Ο Ντόναλτ Τουσκ

(AP Photo/Virginia Mayo)

Στην σύλληψη εννέα ατόμων κατηγορούμενα για σαμποτάζ - για λογαριασμό της Ρωσίας - προχώρησαν οι Πολωνικές αρχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρεται στην πολωνική πρωτεύουσα, η θέση της ως κόμβου για τις προμήθειες προς την Ουκρανία, την έχει καταστήσει στόχο κλειδί για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλάβει εννέα υπόπτους και τους έχουμε κατηγορήσει για ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία απ' ευθείας για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Τουσκ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24. «Αυτές περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Πολωνία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για το θέμα και ότι η συνωμοσία αφορά επίσης τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανόν και τη Σουηδία.

Ο Τούσκ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Πολωνία θα αποδεσμεύσει επιπλέον 100 εκατ. ζλότι (23,5 εκατ. ευρώ) για τις υπηρεσίες πληροφοριών της εξαιτίας της απειλής από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο δύο άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία ως ύποπτα για επίθεση εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ, εξόριστου κορυφαίου συνεργάτη του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.