ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κανένα στοιχείο δεν έδειξε η έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ για διαφθορά

Ισπανία: Κανένα στοιχείο δεν έδειξε η έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ για διαφθορά

Ο Πέδρο Σάντσεθ

AP Photo/Darko Vojinovic

Κανένα στοιχείο για το αδίκημα της επιρροής της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγκόνιας Γκόμεθ, δεν εντόπισε η Κεντρική Επιχειρησιακή Μονάδα (UCO) της Guardia Civil (ανακριτικό τμήμα του σώματος της αστυνομίας που ερευνά μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς), για τη διάσωση εταιρειών την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ακροδεξιά οργάνωση «Καθαρά Χέρια» μήνυσε την Γκόμεθ και προσκόμισε στον δικαστή μόνο δημοσιεύματα του Τύπου. Μέχρι σήμερα η μόνη ενέργεια στην οποία προχώρησε ο δικαστής είναι να καλέσει δύο δημοσιογράφους για να διερευνήσει αν τα δημοσιεύματα ήταν αληθή ή όχι. Δεν έχει καλέσει την Γκόμεθ. Όμως ανέθεσε προ ημερών στην UCO να πραγματοποιήσει έρευνα και η έκθεση της δημοσιοποιείται σήμερα.

Στην εν λόγω αναφορά που έστειλε στον δικαστή Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο, η UCO, εξηγεί ότι δεν εκτιμά ότι η Γκόμεθ είχε οποιαδήποτε επιρροή στη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Air Europa ούτε στους διαγωνισμούς που ζήτησε η Red.es για διαφορετικά σχέδια κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ανακριτής αποκλείει ότι η Γκόμεθ είχε επηρεάσει τη διάσωση της Air Europa, (καθώς στην περίοδο της πανδημίας όλες οι αεροπορικές εταιρίες διασώθηκαν όχι μόνο η εν λόγω εταιρεία) παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Χαβιέρ Ιδάλγο, έναν από τους διευθυντές της Globalia (του ομίλου που κατέχει την αεροπορική εταιρεία).

Από την άλλη πλευρά, εξετάζει ότι δύο από τις επιχορηγήσεις από τη Red.es στην Innova Next, που ανήκουν στον Juan Carlos Berrabés, καθηγητή μάστερ στο Πανεπιστήμιο Complutense που συνδιηύθυνε με την σύζυγο του πρωθυπουργού, είχαν συστατικές επιστολές από την Μπεγκόνια Γκόμεθ, αλλά η εν λόγω εταιρεία είχε ήδη λάβει έως και 28 συμβάσεις από τη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια, μία από αυτές μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης υπό την κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Μπεγκόνια Γκόμεθ ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση»

Η έκθεση καταλήγει ότι η Μπεγκόνια Γκόμεθ ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Επιδοτήσεων – όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα όπου εμφανίζεται η φωτογραφία της και το όνομα της – καθώς πρόκειται για συνωνυμία με έτερη Μπεγκόνια Γκόμεθ η οποία ζει στη Βόρεια Ισπανία και διαθέτει εστιατόριο. Η είδηση αυτή διαψεύστηκε άπειρες φορές από τον γενικό τύπο και μάλιστα με συνεντεύξεις της πραγματικής Μπεγκόνιας Γκόμεθ η οποία ουδεμία σχέση έχει με την σύζυγο του πρωθυπουργού πλην της συνωνυμίας.

Όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η υπόθεση κατά πάσα πιθανότητα θα αρχειοθετηθεί όμως ο θόρυβος που έχει προκληθεί χρησιμοποιείται για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ