ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλος «σαρώνει» την Άιοβα - Νεκροί και τραυματίες

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλος «σαρώνει» την Άιοβα - Νεκροί και τραυματίες

Κατεστραμμένα οχήματα από τον ανεμοστρόβιλο 

AP Photo/Charlie Neibergall

Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την Τρίτη (21/5) την Άιοβα στις ΗΠΑ, ενώ έχασαν τη ζωή τους αρκετοί ακόμα. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς.

Η πόλη Γκρίνφιλντ υπέστη πλήρη καταστροφή στην πορεία που ακολούθησε ο ανεμοστρόβιλος, με εντελώς κατεστραμμένα σπίτια, συντρίμμια παντού και μεγάλες ανεμογεννήτριες να κείτονται στο έδαφος.

«Αυτός ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης» είπε ο λοχίας Άλεξ Ντίνκλα, εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας της Αϊόβα, σε συνέντευξη Τύπου στο Γκρίνφιλντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν νεκροί απ' αυτό τον

Η κυβερνήτης της Αϊόβα Κιμ Ρέινολντς δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε όλες τις συνέπειες της καταιγίδας, απαντήσεις θα δοθούν μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες».

Η κυβερνήτης δήλωσε πως η πολιτεία θα παράσχει όλους τους πόρους της για να βοηθήσει τις περιοχές που επλήγησαν και καθησύχασε τους κατοίκους ότι θα τους παρασχεθεί βοήθεια με τη μορφή καταφυγίων, τροφίμων και νερού, ενώ θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση χιλιάδων κατοίκων.

Τουλάχιστον μια γυναίκα στην κομητεία Άνταμς, αναφέρεται ότι έχασε τη ζωή της λόγω της καταιγίδας, ανακοίνωσε η ιατρική αξιωματούχος της κομητείας Λάιζα Μπράουν. Μίλησε στο Ρόιτερς τηλεφωνικά και είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης στην κομητεία Άνταμς, τουλάχιστον τρεις ανεμογεννήτριες με ύψος καθεμιά όσο ένα κτήριο 25 ορόφων, έσπασαν στη μέση και μία έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αρκετές άλλες αιολικές γεννήτριες υπέστησαν ζημιές στην κομητεία Αντέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ