ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ισραήλ μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

Οργή Ισραήλ μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

Παλαιστινιακή σημαία (φωτογραφία αρχείου)

UNSPLASH

Την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. 

O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης».

Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Την απόφαση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.

Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Ποιοι άλλοι ακολουθούν

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα.

«Παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει ανοιχτό και η Γαλλία με την Αυστραλία.

Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους - που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια - δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ