ΚΟΣΜΟΣ

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και χωρίς την Τουρκία

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και χωρίς την Τουρκία
EUROKINISSI

«Η συμφωνία με την Τουρκία... είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης [...] Eντούτοις όχι το μοναδικό, δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί», δηλώνει o Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο κύριος Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει συνολικά σημαντικό έργο στην ευρωπαϊκή ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Μετανάστευση λέει χαρακτηριστικά: «Σε χρόνο ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας».

Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική Tagesspiegel, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα, ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας για να στείλει και εκείνος στη συνέχεια το μήνυμα πως η ευρωπαϊκή ένωση είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως την Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε».

«Στις αρχές του χρόνου η Ευρώπη δεν μπορούσε άλλο να παρακολουθεί άπραγη πώς πνίγονταν άνθρωποι στο Αιγαίο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ