Ουκρανία: Πρώην στέλεχος της προεδρίας κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo/Mindaugas KulbisΓια παράνομο πλουτισμό ύψους περίπου 400.000 δολαρίων εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη (22/5) τον πρώην αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν αποκαλυφθεί πολλά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων και σε κυβερνητικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αυτός ο πρώην αξιωματούχος – τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Αντρίι Σμιρνόφ – απέκτησε ακίνητα και οχήματα με χρήματα ασαφούς προέλευσης.
«Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα Mercedes-Benz και Volkswagen, δύο μοτοσικλέτες Honda και BMW, τρεις θέσεις στάθμευσης στο Κίεβο, ένα διαμέρισμα στο Λβιβ και ένα οικόπεδο στην Υπερκαρπαθία» ανέφερε η υπηρεσία. Ο ύποπτος μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων και των ακινήτων στον αδελφό του, διατηρώντας το δικαίωμα να τα διαθέτει όπως επιθυμεί.
Ο Σμιρνόφ αποπέμφθηκε τον Μάρτιο και αν κριθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.
Η Ουκρανία, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διαφθοράς πριν ακόμη τη ρωσική εισβολή, έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, φιλοδοξώντας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να καθησυχάσει τους διεθνείς πιστωτές της. Στις αρχές Μαΐου ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι ιδιοποιήθηκε κρατικές εκτάσεις. Το 2023 ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ παραιτήθηκε επίσης μετά το σκάνδαλο κατάχρησης δημοσίων πόρων για την αγορά πυρομαχικών και εξοπλισμού για τους στρατιώτες.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Zελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός εξοντώνει τα ρωσικά στρατεύματα στο Χάρκοβο
ΕΕ κατά Πούτιν: Πράσινο φως για αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Ζελένσκι: Η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο είναι πολύ αργή, καθυστερεί περίπου ένα χρόνο
Γιάννης Βαρδινογιάννης: Η Motor Oil ενισχύει την ανεξαρτησία της - Γεωστρατηγική η θέση της Ελλάδας
08:50
Σε επίπεδα προ πολέμου επιστρέφουν οι τιμές του πετρελαίου: Χαμηλό 4μήνου για το Brent στα 78 δολ.
08:43
Κηφισός: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό - Καθυστερήσεις σε κέντρο και Αττική Οδό
08:37
Το νέο Audi A6 Allroad quattro παραμένει ιδιαίτερο και έγινε και plug-in υβριδικό
08:28