ΚΟΣΜΟΣ

Το περίεργο «λάθος» του Αμπάς και η Τουρκία που θέλει ρόλο ρυθμιστή και στη Μέση Ανατολή

Το περίεργο «λάθος» του Αμπάς και η Τουρκία που θέλει ρόλο ρυθμιστή και στη Μέση Ανατολή
Newly appointed Palestinian Prime Minister Mohammad Mustafa, right, and President Mahmoud Abbas, attend a swearing-in ceremony with the newly formed cabinet, in Ramallah, West Bank, Sunday, March 31, 2024. (AP Photo/Majdi Mohammed) AP Photo/Majdi Mohammed

Η ανακοίνωση νωρίς εχθές το μεσημέρι από την πλευρά του Παλαιστίνιου Προέδρου έφερε εντονότατο διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία και τάχιστη αναδίπλωση από την πλευρά Αμπάς αλλά τέτοια «λάθη» σπάνια γίνονται από «απροσεξία».

Η ανακοίνωση με την υπογραφή του Προέδρου της Παλαιστινιακής πλευράς, Μαχμούτ Αμπάς, ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία πως στα τέλη του μήνα θα αναγνωρίσουν επίσημα Παλαιστινιακό κράτος εμπεριείχε μία ακραία έκφραση που αφορά την Κύπρο.

Στην παράγραφο που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος απαριθμούσε τις χώρες που στηρίζουν την ίδρυση Παλαιστινιακής οντότητας έκανε αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιώντας τον όρο «Υπό Ελληνική Διοίκηση Νότια Κύπρος».

Η συγκεκριμένη κίνηση ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη και αποτελεί την περιγραφή που η Τουρκία χρησιμοποιεί αναφερόμενη σε επίσημα έγγραφα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την περίοδο της Τουρκικής απόβασης και της κατοχής του Βόρειου τμήματος του νησιού για να στηρίξει την δική της «πλευρά της ιστορίας».

Η χρήση του όρου από την Παλαιστινιακή πλευρά ακολουθήθηκε από εντονότατο και κυρίως άμεσο διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό έφερε την αντίστοιχα άμεση αντικατάσταση του μη αποδεκτού τουρκικού τετελεσμένου που η αλήθεια είναι κανένας δεν περίμενε λόγω της συγκυρίας να εκφράζεται από την Παλαιστινιακή αρχή… Η Παλαιστινιακή αρχή που έχει στον πυρήνα των διεκδικήσεών της την παράνομη κατοχή των εδαφών που από το 1967 της εκχωρούνταν επίσημα από το Ισραήλ είναι αδιανόητο να παρουσιάζει ένα τετελεσμένο που η Τουρκία έχει διαπράξει και προβάλει από το 1974 για την Κύπρο.

Η αλλαγή και η επανέκδοση της ανακοίνωσης αλλά και το «mea culpa» από την πλευρά Αμπάς, πηγές από το περιβάλλον του οποίου το απέδωσαν σε λανθασμένη μετάφραση των λόγων του Προέδρου δεν είναι δυνατό να παραγράψουν την διπλωματική απρέπεια. Το γεγονός πως η Παλαιστινιακή πλευρά τελεί υπό την απόλυτη εμπιστοσύνη και σκέπη του Τούρκου Προέδρου επίσης δεν είναι μία συνθήκη που ως Ελλάδα θα πρέπει να μας αφηνει αδιάφορους και αποστασιοποιημένους κι αυτό γιατί η Τουρκία είναι ξεκάθαρο πως θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να διεκδικήσει πράγματα που για την Ελλάδα και την Κύπρος είναι κόκκινες γραμμές και αδιαπραγμάτευτα.

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον άνθρωπο που εκπροσωπεί το πολιτικό βραχίονα της Χαμάς, τον Ισμαίλ Χανίγιε, λίγο πριν μάλιστα γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος δεν άφησε την Χαμάς εκτός συζήτησης καθώς στις δηλώσεις του έκανε ειδική αναφορά στους μαχητές της οργάνωσης που λαμβάνουν περίθαλψη σε Τουρκικά νοσοκομεία.

Σε αυτές τις συναντήσεις είναι δεδομένο πως ο Μαχμούτ Αμπάς δεν υπήρχε πουθενά στο κάδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία δεν διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και με την PLO στην κατεχόμενη δυτική όχθη προκειμένου αρχικά να κερδίσει θέσει στο τραπέζι των αυριανών διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και γιατί όχι να αξιώσει την ακριβοθώρητη θέση της εγγυήτριας δύναμης για την αυριανή εφαρμογή της οποιασδήποτε συμφωνία μπορεί να προκύψει…

Ο Αμπάς μπορεί όντως να έκανε λάθος… Το συγκεκριμένο λάθος όμως εάν το διέπραττε με την Παλαιστίνη να είναι κρατική οντότητα τότε είναι δεδομένο πως θα υπήρχε σήμερα μία οξεία διπλωματική κρίση ανάμεσα όχι μόνο στην Λευκωσία αλλά και την Αθήνα.

Ο Ερντογάν είναι δεδομένο, κι αν δεν είναι θα πρέπει να αρχίσει να θεωρείται, πως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει περιβάλλον συνέχειας των δικών του ανοιχτών κεφαλαίων κατοχής χρησιμοποιώντας το αντίστροφο παράδειγμα της Παλαιστίνης. Είναι επίσης δεδομένο πως η Κυπριακή πλευρά έχει φροντίσει εδώ και αρκετά χρόνια να επιλέξει στρατόπεδο και η τριμερής με την Αθήνα και το Τελ Αβίβ αποτελούν «αγκάθι» για την υλοποίηση των σχεδίων της Άγκυρας… Η προ μηνών ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι αίρεται το εμπάργκο εισαγωγής αμερικανικών όπλων που είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και στην ελληνοκυπριακή αλλά και την πλευρά του ψευδοκράτους λίγο μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων είχε προκαλέσει διπλωματικό πυρετό στην άλλη άκρη του Αιγαίου…

Αθήνα και Λευκωσία στα πλαίσια της κοινής αμυντικής και διπλωματικής τους στρατηγικής θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμες για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει αύριο η Άγκυρα στο παράδειγμα της λύσης των δύο κρατών που σήμερα η Ουάσιγκτον προωθεί για τη Μέση Ανατολή να επιζητηθεί μία αντίστοιχη προσέγγιση και για την Κύπρο… Το «λάθος» Αμπάς θα πρέπει να μας κρατήσει σε ετοιμότητα και όχι να μας τρομάξει καθώς στην διπλωματία οι κινήσεις είναι δεδομένες μόνο για τους αδαείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ