ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision Debate: Η Φον ντερ Λάιεν στήριξε την πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ για κοινή ασπίδα αεράμυνας

Eurovision Debate: Η Φον ντερ Λάιεν στήριξε την πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ για κοινή ασπίδα αεράμυνας

Οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ανάμεσά τους η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ για κοινή αεράμυνα

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κοινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ οι οποίοι έχουν ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσφερε τη στήριξή της στο ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν την Πέμπτη (23/5). 

Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπο που που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την ιδέα σε ανάρτησή της στο X την Πέμπτη (23/5), καθώς ανανέωσε την έκκλησή της για περισσότερα κοινά αμυντικά προγράμματα.

Ακόμη στην ενότητα για την ασφάλεια ευρύτερα στην Ε.Ε., στο ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των ευρωεκλογών η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε την ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότεινε ο Μητσοτάκης».

Το περιεχόμενο της επιστολής

Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή εστάλη στη Φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε ανωνυμία καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Ο Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους Ευρωπαίους να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της κοινής άμυνάς τους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παράσχει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη μέλη έδωσαν επίσης το πράσινο φως για ένα σχέδιο χρήσης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.

Τι περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή ασπίδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τον Μάρτιο το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Περιμένουν την έκθεση της Επιτροπής που θα παρέχει κάποιες συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Τώρα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της Ε.Ε. από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιστολή.

Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε επίπεδο αυτοάμυνας, προσθέτουν.

Η Πολωνία δαπάνησε το 2023 το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι τρεις χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς θα λειτουργούσε ως καταλύτης και θα διευκόλυνε παράλληλα την περαιτέρω αναβάθμιση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας ενώ θα γεννούσε έναν σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων, ανέφεραν ακόμη στην επιστολή οι Μητσοτάκης και Τουσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ