ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το Χάρκοβο

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το Χάρκοβο
AP Photo/Andrii Marienko

Ο ρωσικός στρατός «έσπασε» την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών και οδεύει προς την πόλη του Χαρκόβου σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη πάρει υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος της ομώνυμης περιοχής μετά από ένα σφοδρό κύμα πυραυλικών επιθέσεων σε θέσεις της ουκρανικής άμυνας, στα μέτωπα του Ποκρόφσκ και του Κουράχοβε.

Προκειμένου να ανακόψουν την τροφοδότηση του ουκρανικού στρατού, ο ρωσικός στρατός έπληξε με πυραύλους και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

H Ρωσία εκτόξευσε περίπου 15 πυραύλους στις πόλεις Χάρκοβο και Λιουμπότιν σήμερα, στοχοποιώντας κυρίως υποδομές μεταφορών και το τυπογραφείο στο Χάρκοβο, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους περίπου 50 άτομα βρίσκονταν μέσα στο κτήριο τη στιγμή του πλήγματος.

 Russia Ukraine War

Iryna Rybakova via AP

Καπνός υψώθηκε πάνω από το κτίριο, του οποίου ανατινάχθηκε η οροφή, καθώς εξαντλημένοι διασώστες έβγαζαν από το κτήριο πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Καμένες σελίδες από βιβλία ήταν διασκορπισμένες στο έδαφος.

Από το σφυροκόπημα των Ρώσων σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άμαχοι, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν σε εταιρεία που βομβαρδίστηκε. Άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, νότια από το κέντρο της πόλης του Χαρκόβου, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε άλλα σημεία.

Μιλώντας στο σημείο του πλήγματος, ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ το περιέγραψε ως ένα αντικείμενο «εντελώς πολιτικό».

«Δεν υπάρχουν καθόλου στρατιωτικές εγκαταστάσεις είτε εδώ είτε εδώ κοντά», είπε στους δημοσιογράφους.

Άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, ανέφερε το γραφείο του περιφερειακού κυβερνήτη. Πρόσθεσε πως οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για να εξαπολύσουν την επίθεση της 10ης Μαρτίου.

Εξάλλου, η ουκρανική κρατική εταιρία σιδηροδρόμων ανέφερε πως έξι εργάτες τραυματίστηκαν έπειτα από επιθέσεις εναντίον αρκετών από τις εγκαταστάσεις της στο Χάρκοβο και στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, μάχες σώμα με σώμα διαξάγονται στην επαρχία Ντονέτσκ και στο Κουπιάνσκ ανατολικά της επαρχίας του Χαρκόβου.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι ανέφερε πως οι στρατιώτες της Μόσχας έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε οδομαχίες στην πόλη Βοβτσάνσκ και αμύνονται κοντά στο Λίπτσι, δύο κρίσιμα πεδία μαχών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαρκόβου όπου η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο αυτό τον μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ