ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών

Πορτογαλία: Εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stephane Mahe

Ένα "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" κατά των πυρκαγιών άρχισε να εφαρμόζεται από το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή του Πόρτο στην Πορτογαλία, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν ξεσπάσει πολλές δασικές πυρκαγιές.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού -που έχει ενεργοποιηθεί για 48 ώρες- έχει επιστρατευθεί επιπλέον δυναμικό προσωπικό της πυροβεστικής, όμως λείπουν ακόμη εναέρια μέσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Πόρτο Μάρκο Μαρτίνς.

Σε αυτή την περιοχή των 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το Πόρτο, περίπου 500 πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση 35 πυρκαγιών. Σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνδρες είναι αντιμέτωποι με περίπου εκατό πυρκαγιές, έξι από τις οποίες χαρακτηρίζονται μάλιστα "μεγάλης εκτάσεως".

Νότια του Πόρτο, στην περιοχή Αβέιρο, 500 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μόνο για την κατάσβεση δύο μεγάλων πυρκαγιών, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φλόγες απειλούν κατοικίες σε πολλά σημεία και οι αρχές έχουν κλείσει έναν αυτοκινητόδρομο.

Από την περασμένη Παρασκευή, η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρκαγιές μεγάλης εκτάσεως, τις οποίες ευνοούν οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Πορτογαλίας (IPMA) έθεσε μέχρι την Τετάρτη σχεδόν το μισό βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας σε κατάσταση "πολύ αυξημένου" έως "ύψιστου" κινδύνου πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ