ΚΟΣΜΟΣ

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών ύστερα από κατολίσθηση

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών ύστερα από κατολίσθηση

Κατολίσθηση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/ Pradeep Kumar, File

Φόβους για εκατόμβη νεκρών εκφράζουν οι Αρχές στη βόρεια Παπούα Νέα Γουινέα μετά από κατολίσθηση σε απομακρυσμένη περιοχή ενώ ομάδες έκτακτης ανάγκης σπεύδουν στην περιοχή, 

Έξι χωριά στην περιοχή Μουλιτάκα, στην επαρχία Ένγκα, καλύφθηκαν από την κατολίσθηση νωρίς το πρωί της Παρασκευής (24/5).

Άνθρωποι στα χωριά γύρω από τη Μουλιτάκα δήλωσαν ότι μπορεί να έχουν θαφτεί 80-100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι αρχές δεν είχαν ακόμη δώσει αριθμό νεκρών.

Ο επαρχιακός διοικητής της Σάντις Τσάκα , δήλωσε ότι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης είχαν σταλεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφών, της αστυνομίας και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς εκτιμήθηκε η έκταση των ζημιών.

«Η καταστροφική κατολίσθηση, η οποία περιγράφεται ως πρωτοφανής φυσική καταστροφή, σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ... προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί», δήλωσε ο Τσάκα.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κατοίκους να σκαρφαλώνουν σε τεράστιους βράχους, διάσπαρτους ανάμεσα σε κορμούς δέντρων και συντρίμμια που άφησε πίσω της η κατολίσθηση.

Η Ελίζαμπεθ Λαρούμα, η οποία διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ότι τα σπίτια του χωριού ισοπεδώθηκαν όταν υποχώρησε η πλευρά ενός βουνού.

«Συνέβη όταν οι άνθρωποι κοιμόντουσαν ακόμη τις πρώτες πρωινές ώρες και ολόκληρο το χωριό κατέρρευσε», δήλωσε η Λαρούμα στο ABC.

«Από ό,τι μπορώ να υποθέσω, πρόκειται για περίπου 100 και πλέον ανθρώπους που έχουν θαφτεί κάτω από το έδαφος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ