ΚΟΣΜΟΣ

USS Harder: Εντοπίστηκε μετά από 80 χρόνια το ναυάγιο του ιστορικού υποβρυχίου

USS Harder: Εντοπίστηκε μετά από 80 χρόνια το ναυάγιο του ιστορικού υποβρυχίου

Μοντέλο 4D φωτογραμμετρίας του ναυαγίου του υποβρυχίου USS Harder από το The Lost 52 Project

Tim Taylor and the Lost 52 Project/Courtesy US Navy

Το ναυάγιο ενός από τα πιο ιστορικά υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οκτώ δεκαετίες μετά την τελευταία του περιπολία, ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/5) η Διοίκηση Ιστορίας και Κληρονομιάς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το USS Harder βρίσκεται σε βάθος 900 μέτρων στα ανοικτά του βόρειου νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων, όρθιο και άθικτο, εκτός από ζημιές πίσω από τον πύργο ελέγχου του από ιαπωνική βόμβα βυθού.

Το Harder χάθηκε στη μάχη στις 24 Αυγούστου 1944, μαζί με ολόκληρο το πλήρωμα 79 ατόμων, ενώ έκανε την περιπολία του στον πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τις Φιλιππίνες από τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής.

Το Harder βύθισε δύο ιαπωνικά συνοδευτικά πλοία στα ανοικτά της χερσονήσου του Μπατάαν στις 22 Αυγούστου 1944 και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια κατά μήκος των ακτών του Λουζόν με δύο άλλα υποβρύχια προς αναζήτηση περισσότερων στόχων.

Σε μια μάχη με το ιαπωνικό συνοδευτικό πλοίο CD-22 το πρωί της 24ης Αυγούστου, το Harder έριξε τρεις τορπίλες που αστόχησαν και αργότερα βυθίστηκε από την πέμπτη επίθεση με βόμβες βυθού του ιαπωνικού πλοίου.

Το ναυάγιο του Harder εντοπίστηκε χάρη στα στοιχεία που παρείχε το Lost 52 Project, μια προσπάθεια που έχει στόχο την ανεύρεση των 52 αμερικανικών υποβρυχίων που χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τώρα, η ομάδα έχει εντοπίσει τουλάχιστον έξι υποβρύχια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Χτυπήστε τους σκληρότερα»

Οι Φιλιππίνες ήταν έδαφος των ΗΠΑ που δέχθηκε επίθεση από την Ιαπωνία αμέσως μετά το χτύπημα του Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Την άνοιξη του 1942, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων στο Λουζόν παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Τόκιο και η Ιαπωνία χρησιμοποίησε το κατακτημένο αρχιπέλαγος για να προστατεύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της από τις Ανατολικές Ινδίες και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Όμως, στα μέσα του 1944, οι ΗΠΑ είχαν ανακόψει την επέκταση των Ιαπώνων σε ολόκληρο τον Ειρηνικό και σχεδίαζαν αποβάσεις για να κάνουν το ίδιο και στις Φιλιππίνες.

SUB2.jpg

Το USS Harder σε φωτογραφία της 19ης Φεβρουαρίου 1944, από το αρχείο της Διοίκησης Ιστορίας και Κληρονομιάς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Naval History and Heritage Command

Το Harder, το οποίο είχε το σύνθημα «Hit 'em Harder» («χτυπήστε τους σκληρότερα»), κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Harder βύθισε τρία ιαπωνικά αντιτορπιλικά, ενώ άλλα δύο πιθανόν καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια μόλις τεσσάρων ημερών.

Στις τέσσερις πρώτες περιπολίες του μετά την ανάθεση της υπηρεσίας στις 2 Δεκεμβρίου 1942, το Harder βύθισε 14 ιαπωνικά πολεμικά και εμπορικά πλοία.

Με πληροφορίες από: USS Harder: Wreck of famed US Navy World War II sub found off the Philippines by Brad Lendon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ