ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος

Βρετανία: Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν 

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την υποψηφιότητά του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου ως ανεξάρτητος υποψήφιος ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/5) ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποδυναμώσει την υπεροχή των Εργατικών, των οποίων αρχηγός ήταν από το 2015 έως το 2020, τουλάχιστον στην έδρα του στη βόρεια Αγγλία.

Υπενθυμίζεται ότι, το Εργατικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, είχε αναστείλει την ιδιότητα μέλους του Κόρμπιν το 2020 έπειτα από έκθεση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού καταγγελιών για αντισημιτισμό υπό την ηγεσία του.

Ο Κόρμπιν ηγείτο των Εργατικών στις πιο πρόσφατες εκλογές το 2019 και κατέχει την έδρα του Βορείου Ίσλινγκτον από το 1983.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το όνομα του Κόρμπιν, δεν συμπεριλήφθηκε από τους Εργατικούς στον κατάλογο των υποψηφίων για την έδρα, γεγονός το οποίο τον οδήγησε να κατέβει ως ανεξάρτητος.

«Θέλω τα πολιτικά μας κόμματα να είναι δημοκρατικά, αλλά τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Ίσλινγκτον Νορθ στερήθηκαν το δικαίωμα να επιλέξουν υποψήφιο», ανέφερε ο Κόρμπιν στο βίντεο στο οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του.

Δεσμευόμαστε για μια ανεξάρτητη φωνή για την ισότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη

«Ως εκ τούτου οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε, ότι δεν θα το ανεχτούμε αυτό άλλο. Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Γι'αυτόν τον λόγο θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος για τους ανθρώπους του Ίσλινγκτον Νορθ» σημείωσε, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να είναι «μια ανεξάρτητη φωνή για την ισότητα, τη δημοκρατία και την ειρήνη».

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών δήλωσε στην εφημερίδα Islington Tribune ότι θα αγωνιστεί για να διατηρήσει την έδρα του, την οποία κατέχει για 40 χρόνια και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους των Εργατικών, ο Κόρμπιν σημείωσε ότι «είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους του Ίσλινγκτον Νορθ ακριβώς με τις ίδιες αρχές που υπερασπιζόμουνα όλη μου τη ζωή: κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρήνη».

«Αυτές οι αρχές χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ», συνέχισε, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί «μια γνήσια εναλλακτική στα χρόνια διαφθοράς αυτής της κυβέρνησης των Τόρις», συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ενοικίων, της δημόσιας ιδιοκτησίας ενέργειας και νερού, της κατάργησης του ανώτατου ορίου για τα επιδόματα δύο παιδιών, μιας Νέας Πράσινης Συμφωνίας και μιας ηθικής εξωτερικής πολιτικής που στηρίζεται στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά, έδωσα υπόσχεση να σταθώ δίπλα στους ψηφοφόρους μου ό,τι κι αν γίνει. Στο Ίσλινγκτον Νορθ κρατάμε τις υποσχέσεις μας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ