ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Έτοιμος για κατάπαυση πυρός ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα τωρινά σύνορα

Reuters: Έτοιμος για κατάπαυση πυρός ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα τωρινά σύνορα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια εκεχειρία που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης. 

Αυτό αποκάλυψαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρός - να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε ένας άλλος από τους τέσσερις, μια ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το ρεπορτάζ, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν θέλησε να σχολιάσει το πάγωμα του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που έγιναν από το διεθνές πρακτορείο.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι στιγμής ήταν αρκετά για να πουλήσουν μια νίκη στον ρωσικό λαό. Τρεις πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν καταννοεί ότι οποιαδήποτε νέα δραματική πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια πανεθνική κινητοποίηση, την οποία δεν θέλει λόγω του κόστους.

Η στάση Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι εφικτή. Έχει ορκιστεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Μάλιστα υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως «αδύνατες» οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον έβαζε στο περιθώριο και έκλεινε συμφωνία απευθείας με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της η Ουκρανία προετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα με στόχο την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. Οι συνομιλίες γίνονται με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, ο οποίος ξεκάθάρισε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να συμμετάσχει. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς την παρουσία της. Η Ουκρανία και η Ελβετία δηλώνουν ότι επιθυμούν τη συμμετοχή των συμμάχων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Από την Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελβετικές συνομιλίες για να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να υποστηρίξει το αίτημα του Ζελένσκι για ολική ρωσική αποχώρηση, το οποίο, όπως είπε ο Πούτιν, θα ήταν ένας επιβαλλόμενος όρος παρά μια σοβαρή ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

Σταθερό στις θέσεις του το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, δηλώνει, ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που αποκαλεί στην Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην ιδέα συνομιλιών με βάση «τις νέες πραγματικότητες επί του εδάφους».
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και χαρακτήρισε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιδείξει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου του, το αντίθετο μάλιστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αδιαπραγμάτευτη η συμφωνία στα τωρινά σύνορα

Η επιμονή του Πούτιν να κλειδώσει τα όποια κέρδη στο πεδίο της μάχης σε μια συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως πρότειναν όλες οι πηγές.
Ο Πούτιν θα ήταν, ωστόσο, έτοιμος να συμβιβαστεί με όσα εδάφη έχει τώρα και να παγώσει τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου, είπαν τέσσερις από τις πηγές.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι που είναι αλήθεια», είπε ένας από αυτούς, δίνοντας τη δική τους οπτική.

Ποια η σημασία να σταματήσει ο πόλεμος στα τωρινά σύνορα

Το πάγωμα της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές θα άφηνε τη Ρωσία στην κατοχή της σημαντικά κομμάτια τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ενσωματώθηκαν επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά χωρίς πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν σύμφωνη με τους στόχους που είχε θέσει η Μόσχα τότε, όταν δήλωσε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας - το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα - της ανήκουν πλέον στο σύνολό τους.

Ο Πεσκόφ έχει τονίσει ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί θέμα επιστροφής των τεσσάρων περιοχών, οι οποίες αποτελούν πλέον μόνιμα μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με το σύνταγμά της.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θέλει να τελειώσει ο πόλεμος είναι ότι όσο περισσότερο παρατείνεται, τόσο περισσότεροι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τις μεταπολεμικές προοπτικές εργασίας και εισοδήματος, ανοίγοντας το δρόμο για εντάσεις στην κοινωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.

Οι στόχοι του Πούτιν

Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν μια προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός ώστε να παγώσει ο πόλεμος.

Ελλείψει κατάπαυσης του πυρός, ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί απροσδόκητες ευκαιρίες για να αποκτήσει περισσότερα, αποκάλυψαν τρεις από τις πηγές αυτές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτό το μήνα εισέβαλαν στην περιοχή του Χάρκοβο. Ο Πούτιν υπολογίζει στον μεγάλο πληθυσμό της Ρωσίας σε σύγκριση με την Ουκρανία για τη διατήρηση του στρατιωτικού δυναμικού ακόμη και χωρίς κινητοποίηση.

«Η Ρωσία θα πιέσει περισσότερο», δήλωσε η πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Ο Πούτιν θα κατακτήσει σιγά-σιγά εδάφη μέχρι ο Ζελένσκι να έρθει με μια προσφορά για να σταματήσει, είπε το πρόσωπο, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την άποψη σε βοηθούς του ότι η Δύση δεν θα παρέχει αρκετά όπλα, καταρρακώνοντας το ηθικό της Ουκρανίας.

Τι απαντούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι να εγγυηθούν την κυριαρχία της σε θέματα ασφάλειας. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίσει να εξαπολύει καθημερινά βάναυσες επιθέσεις εναντίον των πόλεων, των λιμανιών και των ανθρώπων της Ουκρανίας», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες όπλων.

Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είχε πει στους συμβούλους ότι δεν έχει σχέδια που να αφορούν το ΝΑΤΟ. Δύο από τις πηγές αναφέρθηκαν στις ρωσικές ανησυχίες για τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης, λόγω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν την πυρηνική τους στάση, ούτε είδαν κάποιο σημάδι ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το στρατηγικό περιβάλλον και παραμένουμε έτοιμοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ