ΚΟΣΜΟΣ

EE: Θα καταργήσουμε τη βίζα στην Τουρκία όταν εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια μας

EE: Θα καταργήσουμε τη βίζα στην Τουρκία όταν εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια μας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες όταν η χώρα εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια, υπενθύμισε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, η Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει o Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. "Και αυτό δεν είναι εκβιασμός", επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονες μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή.

Ερωτηθείσα η Αντρέεβα για το αν υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.

Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ