ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ένας 15χρονος, ο πρώτος millennial άγιος της Καθολικής Εκκλησίας - Τα δύο θαύματά του

Ιταλία: Ένας 15χρονος, ο πρώτος millennial άγιος της Καθολικής Εκκλησίας - Τα δύο θαύματά του

O 15χρονος Κάρλο Ακούτις, κατά τη διάρκεια τελετής όπου ανακηρύχθηκε ευλογημένος από την Καθολική Εκκλησία το 2020.

(AP Photo/Gregorio Borgia)

Ένας 15χρονος, ονόματι Κάρλο Ακούτις, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και πέθανε από λευχαιμία το 2006, αναμένεται να ανακηρυχθεί από το Βατικανό ο πρώτος millennial άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε τις θετικές ψήφους της συνόδου των καρδιναλίων και επισκόπων για την αγιοποίησή του.

Ο νεαρός, ο οποίος ήδη το 2020 ανακηρύχθηκε ευλογημένος, τώρα θα γίνει άγιος, ένα ρεκόρ, όσον αφορά την ηλικία του.

Παιδί-θαύμα της πληροφορικής, ο Ακούτις είχε προλάβει να βοηθήσει στη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας μέσω του Διαδικτύου, πριν από τον θάνατό του το 2006. Σήμερα, τον τάφο του στην πόλη Ασίζη της Ιταλίας επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, δεν είναι ο άγιος που κάνει θαύμα, τα οποία τα πράττει μόνο ο Θεός. Όμως ο άγιος είναι αυτός που μεσολαβεί, δηλαδή ένας πιστός προσεύχεται στον άγιο.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ο Ακούτις από νωρίς έγινε πρότυπο χριστιανικής ζωής για πολλούς νέους πιστούς, καθώς και ένα είδος «προστάτη του Διαδικτύου». Η Corriere della Sera κάνει λόγο για τον «πρώτο άγιο των millennials και του Διαδικτύου».

Τα δύο θαύματα του Ακούτις

Δύο είναι τα θαύματα που αναγνωρίζονται στον Ακούτις. Το 2013, ένα εξάχρονο αγόρι από τη Βραζιλία που έπασχε από δυσπλασία του παγκρέατος, βρισκόταν με κίνδυνο της ζωής του, εφόσον ο οργανισμός του αδυνατούσε να αφομοιώσει τα τρόφιμα.

Σε βραζιλιάνικη εκκλησία του Μάτο Γκρόσο τελέστηκε αγιασμός με ένα «λείψανο» του Ακούτις, ένα κομμάτι από την πιτζάμα με την οποία είχε κοιμηθεί λίγο πριν πεθάνει. Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera «το αγόρι το άγγιξε, προσευχήθηκε για θεραπεία και από εκείνη την ημέρα δεν ξαναέκανε εμετό. Τα επόμενα χρόνια έκανε εξετάσεις και η συγγενής δυσπλασία του παγκρέατος είχε εξαφανιστεί».

Το δεύτερο θαύμα του Ακούτις, για το οποίο και του αναγνωρίζεται η «μεσολάβηση» και που θα του αποδώσει την αγιότητα, αφορά μια 23χρονη φοιτήτρια από την Κόστα Ρίκα που σπούδαζε στην Ιταλία. Το 2022 η κοπέλα έπεσε από το ποδήλατό της και χτύπησε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Απεγνωσμένη, η μητέρα της προσευχήθηκε στον τάφο του Ακούτις, όπου άφησε ένα γράμμα. Όταν επέστρεψε, η 23χρονη ξεκίνησε να αναρρώνει. Όπως σημειώνει η Corriere della Sera, η νεαρή κοπέλα σήμερα «είναι έτοιμη να αποφοιτήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ